Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
 • Bolder 74
 • honden (1)
 • honden (8)
 • katten (3)
 • konijnen (3)
 • vogels (2)

 

Tandheelkunde en orthodontie

 


Tandheelkunde en orthodontie is een van de specialiteiten van dierenarts Jantsje Beijer-Hoekstra.

Zij heeft hiervoor tal van trainingen in binnen- en buitenland gevolgd en heeft inmiddels meer dan 10 jaar ervaring op dit gebied. Jantsje Beijer corrigeert standafwijkingen bij jonge honden middels, brackets, beugels of tractiebandjes. Soms ligt hier de wens aan ten grondslag dat ook de hond een mooi recht gebit heeft, soms liggen er medische indicaties aan ten grondslag zoals hoektanden die in verhemelte prikken of in het wangslijmvlies.

 

 

Deze hond heeft bijvoorbeeld veel te weinig ruimte voor de hoektanden. In plaats van netjes achter elkaar staan ze bijna naast elkaar. Bovendien wordt de bovenhoektand vrijwel helemaal naar buiten geduwd (en de onderhoektand naar binnen. Door een aantal brackets te plaatsen op de hoektand en de erachter liggende kiezen kan met elastisch band de bovenhoektand naar achteren worden getrokken zodat er ruimte ontstaat voor de onderhoektand om op zijn plek te komen.Dat op zijn plek zetten gebeurt in een aantal zittingen. Wel moet de hond daarvoor een aantal keren een roesje krijgen om dat mogelijk te maken. Gelukkig kan dat met de moderne narcosemiddelen zonder problemen.

 

Er kan nog een beugeltje nodig zijn om zo de onderste hoektand weer wat verder naar buiten gedraaid te krijgen. Wellicht vinden sommigen dit wat overdreven, maar waarom zou een hond eigenlijk met een slecht passend en pijnlijk gebit rond moeten lopen terwijl dat helemaal niet hoeft. Elke hond heeft toch ook recht om lekker hard overal op te kunnen kauwen?

 

 

Wanneer een beugel nodig is om het gebit te corrigeren dan wordt er eerst een gebitsafdruk van uw hond gemaakt.

 

Deze afdruk gaat hierna naar het Orthodontisch Laboratorium in Drachten.  Hier worden normaal gesproken de beugels voor humane patiënten gemaakt, maar gelukkig willen zij hun tanden ook wel in een hondenbeugel zetten. Het laboratorium maakt vervolgens een passende beugel en zodra hij klaar is wordt hij keurig bij ons afgeleverd. Een perfectie samenwerking!


Wij maken zodra de beugel binnen is  een afspraak voor het plaatsen. Over het algemeen laten de tanden en kiezen zich vrij snel in de goede stand dwingen, het is dus niet nodig dat uw hond maandenlang met een beugel moet lopen zoals dat bij mensen het geval is.

 

Ook afgebroken hoektanden en kiezen kunnen weer opgebouwd worden, hoewel daarvoor wel meestal een wortelkanaal behandeling noodzakelijk is. Jantsje Beijer voert deze zogenaamde endodontische behandelingen uit en restaureert de kies of tand weer.

 

 

 

Het belang van röntgenfoto’s van het gebit

Humaan worden eens in de zoveel tijd röntgenfoto’s van het gebit gemaakt om de staat van het gebit te controleren. Deze vorm van preventieve tandheelkunde voert voor de hond en kat wat te ver en ook hoeft niet voor ieder type gebitsbehandeling een set röntgenfoto’s te worden gemaakt. Röntgenfoto’s kunnen echter op veel vragen antwoord geven en bij een flink aantal gebitsaandoeningen en behandelingen is het maken van dentale röntgenfoto’s dan ook onmisbaar.


Gebitsbehandelingen

Bij het openen van de bek kan het gedeelte van de tanden en kiezen worden beoordeeld dat boven het tandvlees uitsteekt. De mate van tandsteen kan uiteraard worden bepaald en er kan worden bekeken of de kronen intact zijn en of er sprake is van verkleuring van het element.
Met een speciaal instrument (pocketsonde) kan daarnaast worden gecontroleerd op de aanwezigheid en de diepte van pockets, ruimten tussen het tandvlees en de tand of kies die ontstaan als gevolg van uitgebreide ontsteking (parodontitis). Het controleren op pockets is een handeling die uw tandarts ook bij u zal uitvoeren tijdens periodieke controles.
Aan de hand van deze onderzoeken kan soms al worden vastgesteld dat een element moet worden verwijderd. In veel gevallen is het na deze onderzoeken echter nog onvoldoende duidelijk of het verstandig is om een tand of kies te laten zitten. Volstaat alleen een reiniging van het gebit gevolgd door goede gebitsverzorging of toch niet? Kan de beschadiging van de kroon worden gerepareerd, kan een wortelkanaalbehandeling worden overwogen of is verwijdering van de tand of kies toch een betere optie?
Door het maken van röntgenfoto’s kan het gehele element (dus ook de pulpaholte en de wortel) en het omliggende weefsel goed worden bestudeerd en kan deze beslissing veel beter worden genomen.

 

Gebitsaandoeningen, waarbij röntgenfoto’s onmisbaar zijn

 • Parodontitis

Ontsteking van het tandvlees en diepere weefsels rondom de tanden en/of kiezen, waarbij deze weefsels zich steeds verder terugtrekken, kaakbot wordt aangetast en gebitselementen uiteindelijk los kunnen komen te staan.

 • Abcessen van wortelpunten
 • Tandresorptie

Proces waarbij de tanden en kiezen door het lichaam zelf worden aangetast/opgelost. Vooral katten staan bekend om deze resorptieve beschadigingen.

 • Gaatjes (cariës)
 • Het niet doorbreken van een volwassen tand of kies
 • Trauma aan gebitselementen

Met behulp van röntgenfoto’s kan een inschatting worden gemaakt of de tand of kies nog te redden valt en welke behandeling het beste is.

 • Ontsteking van het kaakbot
 • Tumoren in de bek

Tumoren kunnen een reden zijn voor pijnlijkheid in de bek, maar kunnen ook zorgen voor verminderde wondgenezing aansluitend op verwijdering van tanden en kiezen.

 

Conclusie

Röntgenfoto’s van het gebit uw hond of kat zijn in veel gevallen onmisbaar voor een goede diagnostiek, behandeling en/of controle van een bepaalde gebitsaandoening.