Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • header

MRI screening CM/SM 

U kunt dagelijks terecht na telefonische afspraak op een moment dat U het beste past. De prijs voor een MRI scan is € 362.50 (excl beoordelingskosten Dr. P.J.J. Mandigers)
U kunt zich ook op een standbylijst laten plaatsen. U wordt dan opgeroepen voor een scan wanneer de scanner ook al draait voor een andere patient. Wij plannen uw huisdier daar dan achter aan. In dat geval kan dit tegen een gereduceerd tarief van € 257.45
 

 

 

Chiara-(achtige) malformatie- Syringomyelie (CM/SM)

 


Syringomyelie is een aandoening van het ruggenmerg waarbij met vocht gevulde holtes in het ruggenmerg ontstaan. Dit gebeurt meestal ter hoogte van de eerste halswervels. De verwijding staat vrijwel zeker in relatie met een verstoorde verhouding van de hersenmassa ten opzichte van de schedel en dan met name het achterhoofd. De schedel is simpel gezegd te klein voor het hersenvolume. De kleine hersenen worden hierbij naar achteren door het achterhoofdsgat gedrukt dit noemen we Chiara-achtige malformatie (CM).


Ware Chiara malformatie is een aandoening waarbij het achterhoofdsgat te ruim is. Bij een Chiara-achtige malformatie daarentegen is er door onderontwikkeling van de schedel te weinig ruimte in de schedel waardoor een deel van de kleine hersenen uit het achterhoofdsgat geduwd wordt. In beide gevallen puilt er dus hersenweefsel uit de schedel via het achterhoofdsgat naar het ruggenmergskanaal in de halswervels. Beide schedelafwijkingen worden gezien bij diverse (kleine, kort-schedelige) hondenrassen echter de Chiara-achtige malformatie is het meest voorkomend.

 

In en om de hersenen en het ruggenmerg bevindt zich een vloeistof, het hersenvocht (liquor), welke onder andere een beschermende functie m.b.t. de hersenen en het ruggenmerg heeft (schokdemping). Tevens speelt de liquor een rol bij het transport van voedings-en afvalstoffen. Dit vocht is continue in beweging, het wordt aangemaakt in de hersenventrikels, getransporteerd en weer afgevoerd. Omdat het door het achterhoofdgat uitpuilende hersenweefsel de afvoer van het hersenvocht verstoort, ontstaat er een te hoge druk in de hersenen. Als de druk te hoog wordt dan spuit deze vloeistof alsnog langs deze belemmering. Dat kan met flinke pijn gepaard gaan waardoor de hond enkele minuten hard gilt. Deze plotselinge drukverhoging in de liquor circulatie van de nek wordt ook verantwoordelijk geacht voor het ontstaan van holtevorming in het ruggenmerg, oftewel Syringomyelie (SM).

 

 

 

 

De diagnose CM/SM kan alleen middels een MRI scan gesteld worden en niet of niet goed met een CT. Dit is de reden dat de aandoening nog maar relatief kort bekend is. Het ras waarbij het probleem het meest gezien wordt is de Cavelier King Charles spaniël. Echter de aandoening wordt ook meer en meer bij andere rassen gediagnosticeerd. Het komt voor bij onder andere de Chihuahua, Griffon, Malteser, Yorkshire terrier, Dwergteckel, Shih Tzu, Mopshond, Pekingees en Franse Bulldog.

 


CM/SM is een aangeboren afwijking. De eerste klachten treden echter meestal pas vanaf 6 maanden tot een jaar leeftijd op maar kunnen ook op veel latere leeftijd zich voor het eerst voordoen. De aandoening wordt ook wel “krabziekte” genoemd. Deze benaming verwijst naar het meest typische verschijnsel dat lijders aan de aandoening extreme krabbewegingen naar de oren/hals vertonen. Hierbij raken ze de hals soms niet aan (fantoomkrabben). CM/SM toont zich uiteraard lang niet altijd op deze manier en omgekeerd zijn er genoeg aandoeningen die deze klacht veroorzaken zonder dat er sprake is van CM/SM. Soms schuren honden met de kop of het lijf overal tegenaan, zijn schrikkerig bij aanraking of vertonen vreemd gedrag (angst/agressie/hysterie, afgewisseld met normale perioden). Verlammingsverschijnselen (slap of ongecoördineerd lopen) komen wel voor maar niet vaak.

 

                                                                                                                                                                                                                              

 

Honden met klininische CM/SM hebben altijd pijnklachten. Dit kan even een korte pijnscheut zijn bij bijvoorbeeld ergens op of af springen maar soms ook langdurig piepen/gillen waarna vreemde bewegingen worden gemaakt. Sommige honden krijgen neurologis

che verschijnselen als coördinatie problemen, verlammingsverschijnselen of epileptiforme aanvallen.
De klachten verergeren naarmate de hond ouder wordt.


Medicamenteus kan er soms een verlichting van de klachten worden bereikt met pijnstilling (gabapentine, tramadol), vochtafdrijvende middelen (furosemide) en of corticosteroïden (prednison-achtige stoffen).
Er zijn operatieve ingrepen beschreven waarbij via een permanente drain het overtollig vocht wordt afgevoerd ofwel waarbij het achterhoofdsgat wordt verruimd. Echter hier zijn tot op heden helaas nog weinig veelbelovende resultaten mee behaald. Het probleem zal waarschijnlijk toch bestreden moeten worden via het fokken van dieren zonder afwijkingen. Daarom loopt er een fokprogramma waarbij de ouders middels MRI gescreend worden op CM/SM. Dierenziekenhuis Drachten werkt aan dit programma mee door voor kostprijs deze scans te maken.

 

 

 

Op het filmpje hieronder ziet u een Cavalier met de typische verschijnselen van Syringomyelie met uitleg door dokter Clare Rusbridge, zij is een specialist uit Engeland die zich verdiept heeft in deze aandoening.