Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • Bolder 74
  • honden (1)
  • honden (8)
  • katten (3)
  • konijnen (3)
  • vogels (2)


Tracheascopie en bronchoscopie


Bij tracheascopie en bronchoscopie wordt in de luchtpijp en in de grotere bronchien gekeken. De indicaties voor dit onderzoek is meestal: chronische hoesten, snurken en benauwdheid of rochelen. De luchtpijp is een vertakte boom waarbij de wijde luchtpijp (trachea) zich steeds verder vertakt in steeds kleiner wordende adembuisjes.

 

Bij een kijkonderzoek in de trachea is het eerste wat opvalt dat de luchtpijp van binnen net een stofzuigerslang lijkt. Dat komt door alle kraakbeenringen die er net als bij de stofzuiger ervoor zorgen dat de luchtpijp bij inademen door de onderdruk niet dichtklapt. Meestal kunnen we bij bronchoscopie met een starre vaste scoop toe die niet zo heel erg klein hoeft te zijn (4-10mm. ). Dat heeft tot voordeel dat je veel licht hebt en een grote beeldhoek, terwijl de apparatuur veel minder kwetsbaar is. Omdat het zichtbare deel van de luchtpijp en bronchien vrij recht is kun je een bronchoscopie meestal vrij snel uitvoeren.

Bij een bronchoscopie wordt gelet op slijm, de aanwezigheid van wormknobbels (zeldzaam), vreemde voorwerpen als boomschors etc , sputum en tumoren. Eventueel kunnen van gezwellen weer hapmonsters genomen worden (biopsie) en vaak maken we een bronchiaalspoelsel om achter de oorzaak van hoestklachten te komen.