Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • Bolder 74
  • honden (1)
  • honden (8)
  • katten (3)
  • konijnen (3)
  • vogels (2)

Rhinoscopie


Bij de rhinoscopie wordt in de neusgangen en soms ook voorhoofdsholtes gekeken. Bij Dierenziekenhuis Drachten doen we dat relatief vaak.De belangrijkste redenen (indicaties) voor de onderzoek zijn: bloedneuzen, snotterige uitvloeiing of een snurkend geluid uit de neus.

 

Dit onderzoek doen we in tegenstelling tot bovenstaande onderzoeken van het maagdarmkanaal niet met een flexibele galsvezel kabel maar met een starre scoop. De glasvezelscopes zijn nl. te dik. Voor de neus gebruiken we een scoop waarbij de lenzen en lichttoevoer glasstaafjes zijn ingebouwd in een hol metalen staafje van 2.7 mm doorsnede, echt high-tech dus.


De neus bestaat uit verschillende onderdelen waarvan de bovenste neusgang die naar het reukorgaan gaat het meest complex is. Dit orgaan is bij de hond -maar ook bij de kat- veel beter ontwikkeld en veel groter dan bij de mens. Bij de mens is de neus vrijwel hol maar bij de hond bestaat de neus uit een nauw labyrint van kraakbeenachtige neusschelpjes die ook nog eens bedekt zijn met makkelijk bloedend slijmvlies. Zoiets als de menselijke oorschelp maar dat dan ook nog eens opgerold tot een rolletje en in een buis gestopt en bedekt met fragiel slijmvlies.


Het onderzoek is tijdrovend omdat alle hoekjes en gaatjes moeten worden afgezocht op onstekingen, verborgen vreemde voorwerpen (grasaren etc.) en tumoren. Het onderzoek wordt daarbij in de praktijk nog flink bemoeilijkt door nauwe neusgangen, het vaak aanwezige snot dat de lens besmeurd en het vaak gezwollen slijmvlies dat bovendien vaak bij de geringste aanraking al hardnekkige bloedingen geeft. Om die redenen is het "eventjes" in de neus kijken toch nog een vrij tijdrovende procedure die ca 15-25 minuten duurt. Toch is bij de verdenking op tumoren (oude dieren) of schimmelinfecties in de neus (aspergillose) de rhinoscopie (buiten een CT-onderzoek om) een van de weinige manieren om de diagnose zeker te kunnen stellen.