Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • Bolder 74
  • honden (1)
  • honden (8)
  • katten (3)
  • konijnen (3)
  • vogels (2)

Laryngoscopie


Een relatief eenvoudige scopie is het onderzoek van de keel: de laryngoscopie. De huisarts kan dat vaak nog met een houten spateltje en een los lampje doen.

 

Bij dieren ligt dat wat moeilijker. Enerzijds omdat het dier vaak niet meewerkt. Het houtje wordt zo stukgebeten of zelfs ingeslikt ! Anderzijds omdat de snuit van een hond zeer lang is en de dieren meestal niet op een vriendelijk verzoek hun tong uitsteken zodat men vrij zicht heeft. En last but not least: de vele kortschedelige rassen als perzen en bulldoggen hebben vaak een zeer lang afhangend verhemelte en vaak een erg dikke tong.

 

Het onderzoek van de keel bij verdenking op tumoren, visgraten of grassprieten (kat) moet  meestal  onder narcose plaatsvinden.

De dierenarts gebruikt hiervoor een laryngoscoop. Een soort gebogen roestvrij stalen spatel met op het uiteinde een lampje. Dit lampje wordt weliswaar net als een gloeilamp vrij warm, maar opgeborgen in het stalen blad van de laryngoscoop kan dat niet zoveel kwaad.