Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • Bolder 74
  • honden (1)
  • honden (8)
  • katten (3)
  • konijnen (3)
  • vogels (2)

Gastroscopie


Dit is het bekende kijkonderzoek van de maag. Om in de maag te kunnen kijken moet eerst de keel en de slokdarm gepasseerd worden. Omdat in dit traject allerlei bochten zitten kan dat niet meer met een star metalen apparaat. Daarom heeft men een bundel glasvezelkabels genomen en daar lenzen op gemonteerd. Omdat het in de inwendige organen donker is moet er ook licht zijn. Echter een lampje wordt te heet en ook elektriciteit is binnen in het lichaam niet altijd veilig. Daarom werkt men zogenaamd "koud licht" . De lichtbron (lamp) staat dan buiten de patiënt en via enkele glasvezels wordt zeer fel licht naar de punt van de slang gevoerd.
Via 2 andere kanalen kan dan nog lucht toegevoerd worden om de maag of darm wat op te blazen zodat je beter overzicht hebt. Via een dergelijk "werkkanaal" kunnen ook vloeistoffen of slijm worden afgezogen. Of grijpertjes worden ingebracht om monstertjes slijmvlies te nemen dan wel ingeslikte voorwerpen te verwijderen. Aan het apparaat zitten ook nog 1 of twee draaiknoppen om het uiteinde van de slang te sturen en daarmee de kijkrichting te bepalen. Je kunt er letterlijk mee om een hoekje kijken.
Dat alles moet vanwege de kleine omvang van onze patiënten in een slang van 6mm (kat) of 10mm (hond) worden weggestopt. Geen wonder dat zo'n wondertje van techniek dan ook vrij kostbaar is. Omdat glasvezels snel kunnen breken is het geheel ook nog eens vrij kwetsbaar. Daarom moeten de patiënten van de dierenarts voor zo'n onderzoek altijd even slapen. Wel zo comfortabel voor de patiënt en de dierenarts voorkomt dat zijn dure apparatuur wordt vermalen tussen de kiezen van een tegenstribbelende hond.

 

Voor een goed onderzoek moet de maag goed leeg zijn. Anders ziet de dierenarts alleen maar brokken of slijm. Van tevoren moet het dier dus minimaal een 12 uur vasten. Op weg naar de maag wordt de slokdarm bekeken op tumoren, gezwellen of parasieten. Idem de binnenkant van de maag. Vervolgens wordt geprobeerd om tot in de twaalfvingerige darm te komen. Dat levert mooie en ook vaak informatieve plaatjes op. Eventueel genomen hapjes uit het slijmvlies (biopten) worden naar beëindiging van de procedure opgestuurd naar de patholoog voor verder weefselonderzoek. Een kijkonderzoek in de maag duurt ca. 30 minuten.