Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • Bolder 74
  • honden (1)
  • honden (8)
  • katten (3)
  • konijnen (3)
  • vogels (2)

Endoscopie buik- of borstholte


Endoscopie van de buikholte alleen om diagnostische redenen wordt tegenwoordig steeds minder gedaan. Het echo onderzoek heeft deze functie grotendeels overgenomen. Endoscopie van de borstkas wordt soms nog wel gedaan. Echo onderzoek van de longen is nl. vrijwel niet mogelijk en de dierenarts wil soms toch graag weten of de witte vlek op de foto nu een tumor of wat anders is. Bij thoraxscopie kan dan gekeken worden en evt. onder visuele begeleiding direct van de goede plek een monster voor weefselonderzoek of cytologie genomen worden.

 


Een veel belangrijker rol heeft de endoscopie van de buik en borstkas gekregen als nieuwe operatiemethode. het voordeel daarbij is dat er geen grote snee meer behoeft te worden gegeven maar de ingreep door twee of drie sneetjes kan worden uitgevoerd. De chirurg kan tijdens zo'n ingreep via een op de endoscoop aangesloten videomonitor zien wat hij uitvoert binnen in het dier. Bij Dierenziekenhuis Drachten worden tegenwoordig de meeste honden 'geholpen' middels een endoscopische sterilisatie ofwel ovariectomie per kijkoperatie. Ook het  endoscopisch vastzetten van de maag om herhalingen van maagkantelingen (maagtorsie) te voorkomen is een goed voorbeeld van een endoscopische operatie.


Bij vogels neemt de endoscopie een zeer aparte plaats in. Door de vele luchtzakken is het maken van echo's vaak niet mogelijk. De endoscopie maakt van deze luchtzakken echter dankbaar gebruik. De luchtzakken zijn met lucht gevulde holtes in de vogel, die zijn omgeven door een heel dun en meestal doorzichtig vlies. Via die holtes zijn de daar tegen aan liggende organen vaak prachtig te zien.

Hoewel de geslachtsbepaling middels DNA langzamerhand de functie van de endoscopische geslachtsbepaling wat aan het overnemen is, wordt deze ingreep toch nog vaak uitgevoerd omdat op deze manier tevens informatie kan worden verkregen van de broedcondities van de vogels en eventueel de vruchtbaarheid.