Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • Baer

Doofheidsonderzoek bij huisdieren

BAER (brainstem auditory evoked response) gehoortest


Bij een aantal honden- en kattenrassen is het verplicht om de dieren te onderzoeken op doofheid voordat er mee gefokt mag worden. Dit geldt voor wat betreft de honden voor de Dalmatische hond, de Bull Terriër, de Australian Shepherd Dog, de Australische Cattledog en de Engelse Setter en bij de kat is het verplicht om alle geheel witte raskatten die voor de fokkerij worden ingezet op doofheid te testen. Het onderzoek richt zich op één specifieke erfelijke vorm van doofheid (cochleaire doofheid), waarbij het gehoor al op jonge leeftijd wordt aangetast.

De doofheid ontstaat door degeneratie (verval) van de bloedtoevoer van het middenoor (cochlea) op de leeftijd van 3 tot 4 weken. Het verval van de bloedvoorziening geeft verlies van sensorische haarcellen en leidt tot doofheid. Dit wordt vooral gezien bij de witte (kat) en merle of piebald genen bij de hond.

Of een dier lijdt aan cochleaire doofheid, kan op zeer jonge leeftijd (vanaf 6 weken)worden vastgesteld. Een eenmalig onderzoek door middel van een BAER-test t.a.v. deze vorm van doofheid is levenslang geldig.
Dit sluit echter niet uit dat de hond een andere vorm van doofheid zou kunnen ontwikkelen.
Deze aandoeningen vallen buiten het kader van dit onderzoek.

 

Hoe verloopt het onderzoek


Omdat doofheid verschillende oorzaken kan hebben bestaat het onderzoek uit twee delen.

Allereerst worden de gehoorgang en het trommelvlies grondig geïnspecteerd met een otoscoop om uit te sluiten dat de eventuele doofheid veroorzaakt wordt door een vieze en/of ontstoken gehoorgang of een beschadigd trommelvlies. Wanneer dit onderzoek geen afwijkingen opleverd gaan we verder met de BAER-test.

 

 

Om storingen tengevolge van bewegingen van de kop en of spiercontracties te voorkomen moet de test onder een lichte anesthesie worden uitgevoerd.

Bij het te onderzoeken dier worden in totaal 4 naaldjes onder de huid geplaatst, onder elk oor 1 naaldje en 1 midden op de kop en 1 bij de heupen. Er worden soort van oordopjes in de beide oren geplaatst. Tijdens de test krijgt het dier via het oordopje klikgeluiden te horen. Hierdoor wordt het trommelvlies in beweging gebracht en kunnen de electrische stroompjes gemeten worden. De hersenactiviteit wordt zichtbaar gemaakt. Aan de hand hiervan kan bepaald worden of het gehoor wel of niet in orde is.

 

In alle gevallen wordt elk oor afzonderlijk getest. Indien de meting een afwijking vertoont wordt de test van het betreffende oor herhaald.

Na afloop van het onderzoek worden de resultaten van het onderzoek vastgelegd in een officieel onderzoeksrapport.

 

 

Het tarief van de Baertest hangt af van het aantal dieren dat getest wordt. U kunt altijd even contact met ons opnemen voor een kostenraming. Voor honden, gefokt met een NHSB stamboom, geldt dat er nog een afdracht betaald moet worden aan de Raad van Beheer. Deze afdracht betaald u al bij ons zodat de certificaten snel geregeld kunnen worden.

 

https://www.facebook.com/DierenziekenhuisDrachten