Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • Baer

Doofheidsonderzoek bij huisdieren

BAER (brainstem auditory evoked response) gehoortest


Bij een aantal honden- en kattenrassen is het verplicht om de dieren te onderzoeken op doofheid voordat er mee gefokt mag worden. Dit geldt voor wat betreft de honden voor de Dalmatische hond, de Bull Terriër, de Australian Shepherd Dog, de Australische Cattledog en de Engelse Setter en bij de kat is het verplicht om alle geheel witte raskatten die voor de fokkerij worden ingezet op doofheid te testen. Het onderzoek richt zich op één specifieke erfelijke vorm van doofheid (cochleaire doofheid), waarbij het gehoor al op jonge leeftijd wordt aangetast.

Tot voor kort was het alleen mogelijk om deze gehoortest beneden de grote rivieren uit te laten voeren in Eersel of in Zeist, maar vanaf nu hoeven fokkers voor de gehoortest niet ver meer te reizen!

Dierenziekenhuis Drachten heeft namelijk de voor het onderzoek benodigde apparatuur aangeschaft en met de Raad van Beheer/GGW een overeenkomst afgesloten voor de uitvoering van de Baertest. Anton Beijer is door de Raad gecertificeerd als Baertester dus vanaf nu kunt u als fokker bij ons terecht!
 

 

Reeds lang is bij verschillende diersoorten het verschijnsel bekend van een samenhang tussen vachtkleur en gehoorstoornissen. Doofheid bij honden en witte katten is voornamelijk gebaseerd op een aangeboren erfelijke (sensorneutrole-) vorm, die verbonden is met niet-pigmentatie (hypopigmentatie, leukistische-) verantwoordelijke genen.

 

De doofheid ontstaat door degeneratie (verval) van de bloedtoevoer van het middenoor (cochlea) op de leeftijd van 3 tot 4 weken. Het verval van de bloedvoorziening geeft verlies van sensorische haarcellen en leidt tot doofheid. Dit wordt vooral gezien bij de witte (kat) en merle of piebald genen bij de hond.

 

Of een dier lijdt aan cochleaire doofheid, kan op zeer jonge leeftijd (vanaf 6 weken)worden vastgesteld. Een eenmalig onderzoek door middel van een BAER-test t.a.v. deze vorm van doofheid is levenslang geldig.
Dit sluit echter niet uit dat de hond een andere vorm van doofheid zou kunnen ontwikkelen.
Deze aandoeningen vallen buiten het kader van dit onderzoek.

 

Hoe verloopt het onderzoek


Omdat doofheid verschillende oorzaken kan hebben bestaat het onderzoek uit twee delen.


Allereerst worden de gehoorgang en het trommelvlies grondig geïnspecteerd met een otoscoop om uit te sluiten dat de eventuele doofheid veroorzaakt wordt door een vieze en/of ontstoken gehoorgang of een beschadigd trommelvlies.

 

Wanneer dit onderzoek geen afwijkingen opleverd gaan we verder met de BAER-test.

 

 

Om storingen tengevolge van bewegingen van de kop en of spiercontracties te voorkomen moet de test onder een lichte anesthesie worden uitgevoerd.

Bij het te onderzoeken dier worden in totaal 3 naaldjes onder de huid geplaatst, onder elk oor 1 naaldje en 1 midden op de kop. Er wordt een oordopje in het te onderzoeken oor geplaatst. Tijdens de test krijgt het dier via het oordopje klikgeluiden te horen. Hierdoor wordt het trommelvlies in beweging gebracht en kunnen de electrische stroompjes gemeten worden. De hersenactiviteit wordt zichtbaar gemaakt. Aan de hand hiervan kan bepaald worden of het gehoor wel of niet in orde is.

 

In alle gevallen wordt elk oor afzonderlijk getest. Indien de meting een afwijking vertoont wordt de test van het betreffende oor herhaald.

 

Na afloop van het onderzoek worden de resultaten van het onderzoek vastgelegd in een officieel onderzoeksrapport.

 

 

 

Het tarief van de Baertest hangt af van het aantal dieren dat getest wordt.
De kosten per dier in een nestkeuring worden steeds lager naarmate het aantal pups of kitten toeneemt. Een losse test voor een dier kost u € 83,75, komt u met een nestje van bijvoorbeeld 8 pups dan zijn de kosten van de Baertest nog maar € 36,00 per pup.

De kosten van de beoordeling door de Raad van Beheer zijn € 7,65 per nest of per volwassen dier.