Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • medewerker

Chirurgie


Er kunnen veel redenen zijn waarom uw dier moet worden geopereerd. Het kan gaan om een routineoperatie zoals een sterilisatie of castratie maar het kan ook gebeuren dat er een zware operatie moet worden uitgevoerd; wat voor operatie dan ook, uw huisdier is bij ons in goede handen en wordt met de grootst mogelijke zorg behandeld.

 

Het maken van de afspraak

Die zorg begint al bij het afspreken van de operatie. De assistente wijst u er op dat uw dier hoe lang uw dier voor de operatie niet meer mag eten. De reden hiervoor is dat een hond of kat door de narcose kan gaan braken en dan bestaat het risico dat er voedseldelen worden ingeademd tijdens de operatie. Drinken mag wel tot een uur voor de operatie. Voor konijnen en knaagdieren geldt dit niet. Zij mogen tot kort voor de operatie blijven eten en drinken, omdat ze niet kunnen braken.

 


De gezondheidstoestand

Het is van groot belang dat uw dier zo gezond mogelijk aan een operatie begint omdat daarmee het narcoserisico verkleind wordt. Dit is de reden dat vooraf altijd een lichamelijk onderzoek zal plaatsvinden. De dierenarts controleert daarbij de ademhaling, het hart, de slijmvliezen en eventueel de temperatuur. In sommige gevallen kan een bloedonderzoek nodig zijn om voldoende informatie te verzamelen.
Bij dieren met een "hartruis" of een afwijkend hartritme adviseren wij een ECG of een hartecho te maken om het narcoserisico zoveel mogelijk te kunnen beoordelen.

 


De narcose van de patiënt

De narcose van de patient is een belangrijk onderdeel van de chirurgie, dat mag duidelijk zijn.

De keuze van een narcosemiddel is afhankelijk van de diersoort en de gezondheidstoestand. Een dier met een hartprobleem een aangepaste narcose met het minste risico. Tijdens de narcose krijgen alle dieren zuurstof, veelal in combinatie met gasnarcose. Het grootste voordeel van gasnarcose is dat de diepte van de narcose hiermee direct beïnvloed kan worden. Een dier dat te diep onder narcose is kan worden "wakker gemaakt" door minder gas toe te dienen. Dit in tegenstelling tot injectienarcose, waarbij de narcosediepte vóór de operatie wordt bepaald en tijdens de operatie niet meer is te wijzigen. Ook het herstel na de operatie gaat met gasnarcose vlotter, omdat het gas na de operatie wordt uitgeademd. De injectievloeistof moet worden afgebroken door de lever en/of uitgescheiden via de nieren.

 


De voorbereiding van de patiënt

Nadat uw dier in de voorbereidingsruimte onder narcose is gebracht wordt de bewakingsapparatuur aangesloten. De meeste dieren krijgen een intraveneus (in de bloedbaan) infuus waardoor het mogelijk is om tijdens de operatie vocht en medicamenten toe te dienen.
Daarna wordt de plaats van de operatie voorbereid. Dit houdt in dat de betreffende plek ruim wordt geschoren en gedesinfecteerd om te voorkomen dat er tijdens de operatie wondbesmetting kan optreden. Hierna gaat uw huisdier vanuit de voorbereidingsruimte naar de operatiekamer (OK). Het operatiegebied wordt ruim afgedekt met een steriele doek waarin een opening wordt gemaakt op de plek waar de operatie zal plaats vinden.
Bij de operatietafel komt vervolgens een instrumententafel te staan. Op deze tafel ligt - op een steriele doek - het van tevoren gesteriliseerde instrumentarium dat tijdens de operatie gebruikt wordt.
De chirurg is tijdens de operatie altijd op speciale wijze gekleed: steriele handschoenen, een monddoekje, een haardoekje, een steriele jas en speciaal operatieschoeisel. Ook de operatieassistenten dragen in de OK aangepaste kleding, dit alles om infectiegevaar zo veel mogelijk uit te sluiten.

 


De operatie

De huidsnede wordt met een scalpel gemaakt. Dit is een vlijmscherp wegwerpmesje net als een ouderwets scheerblad. Bloedingen worden direct gestelpt. Kleine bloedvaatjes worden dichtgeschroeid met elektrische stroom (cauterisatie) en grotere bloedvaten worden met hechtmateriaal afgebonden.
Waar uw huisdier ook aan geopereerd moet worden, of het een simpele of een gecompliceerde ingreep betreft; tijdens de operatie wordt de conditie van het dier continue bewaakt door assistentes en bewakingsapparatuur.

 


Hechtmaterialen

Na afloop van de operatie moet uiteindelijk de wond weer worden dichtgehecht.
De hechtmaterialen die binnen in het dier gebruikt worden zijn de meest moderne oplosbare hechtmaterialen. Deze zijn hetzelfde als de hechtmaterialen die bij mensen worden gebruikt. In veel gevallen wordt de huid hiermee onderhuids gesloten. De hechtingen zijn dan niet meer zichtbaar en hoeven ook niet verwijderd te worden.
Zijn er wel hechtingen uitwendig zichtbaar dan moeten die na 10 tot 14 dagen verwijderd worden.

 


Het herstel

Na de operatie wordt het dier naar de opname gebracht om weer wakker te worden. Hier wordt voortdurend gecontroleerd of het dier op de juiste manier ontwaakt uit de narcose. Gelet wordt op temperatuur, slijmvliezen, hartslag en ademhaling.
Wanneer een dier een ondertemperatuur heeft - en dus iets is afgekoeld - dan wordt hij/zij in de couveuse gelegd om een normale lichaamstemperatuur te krijgen.
Wanneer een dier weer naar huis kan is sterk afhankelijk van het soort operatie en de duur van het herstel na de operatie. Uiteindelijk is het per dier verschillend.
Wij streven er naar alle dieren pas naar huis te laten gaan als ze weer helemaal wakker zijn uit de narcose. Dan weten we zeker dat er niets meer mis kan gaan!

 


Controle

Na de operatie wordt verwacht dat u met uw dier langskomt voor de controle. Dit is meestal 7 tot 14 dagen na de operatie. De wond wordt dan gecontroleerd en eventueel worden huidhechtingen verwijderd. Deze controle hoort bij de operatie en is kosteloos.