Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • vogels (2)

Snavel problemen

Snavelproblemen komen bij papegaaien toch nogal eens voor. De oorzaak is vaak gelegen in een beschadiging van de rand van de snavel (te vergelijken met de nagelruim bij mensen). Hierdoor ontstaan er misvorming in het snavelhoorn die langzaam meegroeien met de snavel. Te dunne of te dikke hoornlagen zorgen voor een ongelijkmatige afslijting van de snavel. Hierdoor ontstaan haken en kan de snavel zich op een gegeven moment niet meet sluiten of gaat zich juist scheef sluiten. Ook de lengte van de snavel kan bij een te snelle groei van onder of bovensnavel te groot worden.

 

 

 

De meeste behandelingen vinden onder gasnarcose plaats. Dit is een zeer veilige methode hoewel een klein risico (ca. 1 op 3000) altijd aanwezig blijft. Een kans die ongeveer evengroot is als de kans op een aanreding bij een tochtje met de auto. De kans op sterfte door stress bij stevig in de houdgreep pakken tijdens een behandeling is overigens vele malen groter dan 1 op 3000.

 

Omdat de bloedvaten in de snavelpunt vrij ver doorlopen dient de snavel om bloedingen te voorkomen te worden afgebrand met een heet mesje of indien geknipt wordt met een tangetje dient men ijzerchloride of een heet voorwerp bij de hand te houden om evt. bloedingen te stelpen. Knippen met een gewone huishoudschaar is zelden mogelijk, daarvoor is het snavelhoorn veel te hard. Bij het knippen van snavels bij vol bewustzijn moet men ook oppassen dat de vogel niet de tong tussen de benen van de schaar wurmt of plotseling de kop wegtrekt waardoor een deel van de snavel inscheurt. Het is dus vaak het beste om dit klusje aan de vakman over te laten de dierenarts.

 

De inleiding van een narcose gaat met een kapje gas en duurt meestal 30-60 seconden, bij hele grote vogels soms iets langer. Na de ingreep zitten de vogels al weer na 1-2 minuten vrolijk rechtop op hun stok.

 

Een aparte categorie snavelafwijkingen ontstaan bij handopfok vogels die met een spuitje of een lepeltje worden gevoerd. Door het voortdurend vastpakken van een dergelijk hard voorwerp kan de nog zachte snavel van de jonge vogel makkelijk vervormd raken. We zien dan helaas ook steeds meer "centenbakjes" van vooruitstekende ondersnavels of te brede ondersnavels waardoor de bovensnavel niet meer over de ondersnavel heenvalt en verkeerde afslijting plaatsvindt. Bij tijdig aanbieden van dit soort patienten kunnen een flink aantal aandoening nog gecorrigeerd worden. Vaak gebruiken we hiervoor een beugeltje die de snavel middels een elastiekje om de goede plaats trekt. Net zoiets als de `buitenboordbeugel` van de orthodontist.