Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • vogels (1)

Kortwieken

Met uitzondering van vogels, die speciaal voor de fok gekocht worden, is het bij het wennen van de pas aangeschafte kaketoe of papegaai gemakkelijk als de vleugels gekortwiekt zijn. Aangezien gekortwiekte slagpennen weer aangroeien, krijgt de vogel na enige tijd zijn normale vliegvermogen weer terug. Het kortwieken voorkomt vliegpartijen door de huiskamer waarbij het risico ontstaat op botsingen met ramen, vitrages en het ontsnappen via openstaande ramen. Een gekortwiekte vogel kan ook niet meer door weg te vliegen ontsnappen aan menselijke toenaderingspogingen. Zo maakt kortwieken van de vleugels ook het tam maken gemakkelijker.

 

Op tekening a. worden de slagpennen gewoon korter gemaakt. Het nadeel hiervan is dat ook wanneer de vogel stil zit, men het ontbreken van de slagpennen aan de gekortwiekte vleugel duidelijk kan zien.

 

Het is daarom beter en mooier om de methode van afbeelding b. te volgen. Op deze manier bedekken de veren aan de buitenkant van de vleugel, die niet gekortwiekt zijn, de wel ingekorte veren. In het algemeen moet men betrekking tot het kortwieken van kaketoes nog het volgende gezegd worden: Kaketoes zijn van nature aanmerkelijk betere vliegers dan b.v. grijze roodstaart papegaaien of zelfs amazones. Als men een gezonde kaketoe, die over zijn volledige lichaamskracht beschikt, onopvallend kortwiekt, zodat er een paar veren blijven zitten, kan het best gebeuren dat hij toch wegvliegt en de dichtstbijzijnde boom bereikt. Het lukt meestal wel de uitbreker weer te pakken te krijgen, maar zo'n uitstapje gaat vaak met veel opwinding en ergernis gepaard. Dus: Men kan alleen op de gekortwiekte vleugels als "vluchtverhinderaars" rekenen als het kortwieken op de juiste wijze gebeurd is. En als aangroeiende veren regelmatig bijgewerkt worden. Het is dus nuttig het aangroeien van de slagpennen regelmatig te controleren en aangegroeide veren tijdig in te korten. Bij een echt tamme kaketoe of papegaai is het meestal niet moeilijk de veren, als dat nodig is, met een korte, maar sterke schaar af te knippen.

 

Kortwieken voorkomt niet geheel het vliegen van de vogel. Het voorkomt dat de vogel onstuimig door het huis kan vliegen. De vogel zal na een goede kortwiekbeurt nog wel goed kunnen landen als hij bv van een bureau afspringt, maar zal niet zo gemakkelijk van de grond weer op het bureau kunnen komen. Dus ze kunnen dan wel een paar meter vooruit komen, maar geen hoogte maken.
Door bij het kortwieken maar één vleugel te behandelen zal tevens het evenwicht in de vlucht verstoort worden. Net als bij een koorddanser die met een aan beide zijden ongelijk lange en zware evenwichtsstok moet lopen.

 

 

 

 

  •  Bij het kortwieken zijn de buitenste slagpennen het gemakkelijkste in te korten. Voordelen zijn dus het makkelijker inkorten. Nadelen zijn het cosmetisch duidelijk zichtbaar zijn van de ingekorte vleugel, ook als de vleugels opgevouwen worden gedragen. Een ander nadeel is dat indien deze pennen gaan ruien, de nieuwe pennen niet meer beschermd worden door nog aanwezige öude"lange veren. De vogel zal dan de nieuwe en nog zachte blauwe buispennen gemakkelijk kunnen beschadigen aan de tralies van de kooi. Dit kan naast misvormde veren ook aanzienlijke bloedingen tot gevolg hebben.
  • Hier wordt een deel van de arm- en hand- veren gekort. Voordelen zal het minder zichtbaar zijn van het kortwieken bij een vogel met opgevouwen vleugels. Een ander voordeel is dat wanneer de buispennen kort afgeknipt worden en de langere dekveren eroverheen kunnen vallen dit voor de vogel minder priksensaties geeft bij een opgevouwen vleugel. Dit vermindert de kans op verenpikken na kortwieken.

 

Nadeel is dat er wat meer veren en dat wat dichter bij het vel geknipt moet worden. Met het risico van in het vel knippen. Bovendien kunnen gemakkelijk nieuwe veren of zogenaamde afgeknipt worden. De buispennen bevatten veel bloed en schemeren blauw door. Bij afknippen ontstaan vaak lastig te stelpen bloedingen. Afbinden van de veerschacht met een stuk ijzergaren is dan vaak het beste. Om dit soort ongelukjes te voorkomen en om het knippen voor de vogel zo weinig mogelijk stress te laten opleveren kortwieken de dierenartsen bij de Toren de vogels het liefst even met een roesje. Bij dit roesje met een kapje gas (zuurstof en isofluraan) zijn de vogels binnen 30-60 seconden onder zeil, en na de enkele minuten durende ingreep ook weer binnen 60-90 seconden weer wakker. Evt kunnen dan gelijk de nagels even bijgewerkt worden.

 

 

 

Leewieken
Bij het leewieken wordt het gehele vleugelkootje waar de veren op de tekening gemerkt met a eraf gehaald. Dit betekent dat de vleugel definitief verminkt wordt en de vogel nooit meer zal kunnen vliegen. Leewieken is sinds 1-9-2001 dan ook officieel verboden.

 

Bloedpennen
Bloedpennen zijn nieuwe veren die uitgroeien vanuit de veerfollikel. De schacht van deze nieuwe veren bevat nog veel bloedvaten en onuitgegroeid veermateriaal. Ze zijn nog er zacht en kwetsbaar. Bovendien kunnen ze bij beschadigingen enorm bloeden. Bij het kortwieken dient ten allen tijde worden voorkomen dat deze veren geraakt worden met de schaar.

 

Laat een dierenarts of iemand anders die vaker heeft gekortwiekt u voordoen hoe het moet. Als u goed oplet en het aandurft dan kunt u het de volgende keer zelf doen. Knip nooit in een bloedpen. Bloedpennen zijn veren die aan het groeien zijn (en nog een bloedvoorziening hebben) en bevatten aan de basis vaak zo'n witte 'koker'. Laat u deze maar zitten totdat hij uitgegroeid is.

 

Om te testen of u vogel genoeg gekortwiekt is kunt u, met u vogel in de hand, een paar meter van zijn kooi van af staan en hem als het ware zachtjes naar de kooi toe 'gooien'. Als de vogel goed gekortwiekt is zal hij ergens voor de kooi op de grond landen, omdat hij dus geen hoogte kan maken om op de kooi te landen. Zorg ervoor dat u deze test op een grond met bv tapijt of handdoeken doet en in ieder geval de vogel niet te hoog loslaat. De vogel zal namelijk na een kortwiekbeurt even moeten wennen aan zijn beperkte vliegmogelijkheden'.

 

Andere voordelen van kortwieken
Een ander voordeel van kortwieken is voornamelijk van belang bij dominante en/of bijterige vogels. Deze vogels hebben vaak 'het hef in pootjes' genomen en bepalen wat en hoe in je huis. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, jij bent de baas in huis en je moet ze dat ook duidelijk maken door middel van opvoeden.Kortwieken van kleine kromsnavels
De eerste stap die je kunt nemen om grasparkieten of agaporniden te temmen is ze kortwieken. Je zult versteld staan vaak van het verschil dat dat kan maken. Nogmaals agaporniden zijn heel slim en als ze de mogelijkheid hebben om te vliegen, kunnen ze ook bepalen wat zij willen doen. Dus als jij wilt dat hij in zijn kooitje gaat en je wilt hem pakken en hij heeft geen zin, dan hoeft hij enkel weg te vliegen op een hoge kast en te gaan kijken hoe jij leuk achter hem aan rent om hem te pakken te krijgen. Als hij gekortwiekt is heeft hij deze 'macht' niet meer en kun jij hem gemakkelijk pakken en in zijn kooitje plaatsen, zo gemakkelijk zat, JIJ bepaalt wat er gebeurd. Dit alleen al zorgt ervoor dat jij de vogel duidelijk maakt dat jij de baas bent.

 

Hetzelfde met bijterige agaporniden. Vaak bijten ze en ze vliegen weg voordat jij ze kunt straffen door hem in zijn kooitje te plaatsen. Doordat hij nu niet meer weg kan vliegen kun je hem wel straffen door hem op te pakken en in zijn kooitje te plaatsen of een duidelijke NEE te geven en weg te lopen (negeren van de vogel). Op onderstaande vogel staat aangegeven hoe kleine kromsnavels gekortwiekt kunnen worden. Volgens tekening A bij volwassen vogels en bij jonge vogels kan vaak volstaan worden met een beperktere kortwiekbeurt zoals bij B op onderstaande tekening. De verdere voor en tegens zijn identiek aan het kortwieken van de grotere kromsnavels zoals hierboven vermeld.


Ook niet tamme vogels kun je vaak tam maken door allereerst ze te kortwieken. Je moet je voorstellen dat zo'n dier (nog) geen vertrouwen heeft in mensen. Hij vindt ze eng. Nou dan vliegt hij toch van je weg als je hem uit zijn kooitje laat, gemakkelijk zat voor de vogel. Doordat jij daarna achter hem moet gaan rennen om hem te vangen en in zijn kooitje terug te plaatsen zal dit de vertrouwensband tussen jullie niet erg ten goede komen. Daarnaast kun jij de vogel ook niet tonen dat jij niet eng bent omdat hij je daar de kans niet toe geeft doordat hij telkens maar weer wegvliegt als jij in de buurt komt.

 

Een kortwiekbeurt kan een hoop veranderen bij een (voor mensen) bange vogel. Ten eerste zal je niet meer achter hem aan hoeven te jagen om hem te pakken. En ten tweede kun je hem dus gemakkelijk pakken en lekker op schoot nemen en hem laten zien dat jij geen kwaad doet. Neem hem dan lekker 's avonds bij je op schoot op de bank bv. 's avonds zijn ze meestal een stuk rustiger als overdag. En je kunt hem evt. in een handdoekje wikkelen als hij de hele tijd wegloopt. Wen hem maar aan het handdoekje ook. Vaak vinden agaporniden namelijk een donker hoekje heerlijk!

 

Als laatste wil ik nog kwijt dat je naast een trimbeurt ook op de nageltjes en bek moet letten. Je kunt dat laten checken bij je dierenarts als je je vogel door hem
laat kortwieken.