Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • reptielen

Reptielen

Dierenarts Anton Beijer heeft ruim 25 jaar ervaring met de behandeling van reptielen (leguanen, slangen, agamen en schildpadden.

 

Gekko

Een aandoening waar gekko’s gevoelig voor zijn, is rachitis. Dit is een vervorming van het skelet door een tekort aan calcium. De gevolgen van te weinig calcium zijn pas na langere tijd te merken, maar het proces is vaak onomkeerbaar. Zorg er daarom altijd voor dat de gekko’s een extra calciumbron ter beschikking hebben en ook voldoende vitamine D3 binnenkrijgen, wat nodig is om de botten op te bouwen. Hiervoor kunt u een vitaminen- en mineralenpreparaat gebruiken. Verschijnselen van rachitis zijn zwakke en misvormde botten, bijvoorbeeld kromme poten.
Vrouwtjes kunnen problemen krijgen bij het eieren leggen, meestal als gevolg van kalktekorten. Vaak is een operatie nodig om het ei te verwijderen.
Verstopping kan voorkomen als de dieren teveel substraat opeten of door verkeerde voeding.
Diarree wijst op een infectie van de darmen door bijvoorbeeld coccidiose of door flagellaten, ga hiermee altijd bijtijds naar een dierenarts. Ook wormen kunnen diarree geven.
Longontsteking kan het gevolg zijn van tocht in het terrarium en is te herkennen aan slijm bij de mond en moeilijk ademen. Probeer tocht altijd te voorkomen. Ook mondrot komt voor, te zien aan geel of wit pus in de bek. Voor beide aandoeningen heeft de gekko medicijnen nodig.
Niet vlot verlopende vervelling kunt u verhelpen door voor een hogere luchtvochtigheid te zorgen, bijvoorbeeld in de vorm van een bakje vochtig vermiculiet of veenmos. Stukken vel die te lang vast blijven zitten kunnen problemen geven, vooral bij ogen en tenen. Trek nooit hard aan de huid van de gekko. Als een dier steeds problemen heeft met vervellen, kan dit door tekort aan vitamine A komen of door een slechte conditie door ziekte. Ga dan naar een dierenarts.
Voorkom ziekten door goede hygiëne, goede voeding en zo min mogelijk stress. Is uw gekko ziek, maak dan een afspraak met dierenarts Anton Beijer!

 

Baardagame

Gezonde baardagamen zijn alert en kijken helder uit hun ogen. Het gewicht moet op peil zijn. Een gezonde baardagame heeft een rond buikje. De heupbeenderen mogen niet zichtbaar zijn. Controleer bij aankoop of de staart en de pootjes intact zijn.

 

Veel voorkomende aandoeningen bij baardagamen zijn verstopping, diarree en stress. Door kalk- en vitaminetekort kan rachitis ontstaan, een ziekte waardoor de dieren misvormde botten en breuken krijgen. Wanneer een vrouwtje haar eieren niet kwijt kan, kan legnood ontstaan. Dit kan dodelijk zijn. Andere voorkomende ziekten zijn bijvoorbeeld mondrot, longaandoeningen en parasitaire infecties. U herkent een zieke baardagame aan kromme, slappe of gezwollen ledematen, veel slijm in de bek en neus en afwijkende ontlasting. Daarnaast kan het dier last hebben van bijvoorbeeld ingevallen, opgezwollen of vieze ogen, of een slechte eetlust. Plaats nieuwe en zieke dieren altijd in quarantaine. Raadpleeg bij vragen dierenarts Anton Beijer

https://www.dierenziekenhuisdrachten.nl/?ID=7

 

Leguaan

Groene leguanen zijn gevoeliger voor stress dan de meeste hagedissensoorten. Stress kan leiden tot ziekten of kan aandoeningen verergeren. Door kalk- en vitaminetekort kan rachitis ontstaan, een ziekte waardoor de dieren misvormde botten en breuken krijgen. Wanneer een vrouwtje haar eieren niet kwijt kan, kan legnood ontstaan, dit kan dodelijk zijn. Andere voorkomende aandoeningen bij groene leguanen zijn parasietinfecties en (vecht)wonden.

 

Een veel voorkomende aandoening bij halsbandleguanen is een tekort aan vitamine D3. Hierdoor kan er een calciumtekort ontstaan en kan er botmisvorming (rachitis) optreden. Bij vrouwtjes die de eieren niet kwijt kunnen kan legnood ontstaan.
Andere aandoeningen zijn bijvoorbeeld bijtwonden, ontstekingen en abcessen. Ook zijn leguanen gevoelig voor parasieten, zoals bloedmijt, wormen en flagellaten. Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van uw dier altijd een in reptielen gespecialiseerde dierenarts.

 

Schildpad

Schildpadden kunnen last hebben van bacteriën en parasieten zoals Salmonella en wormen. Een veel voorkomende ziekte is longontsteking, ontstaan door bacteriën, wormen, kou of tocht. Dit begint met een verkoudheid, wat u kunt herkennen aan belletjes op de neus. Een schildpad met longontsteking kan scheef gaan zwemmen. Andere veel voorkomende aandoeningen zijn schildrot, oogontsteking en schildafwijkingen door bijvoorbeeld vitaminen- en mineralentekorten. Vrouwtjes schildpadden kunnen altijd eieren leggen, ook als ze zonder mannetje gehuisvest zijn. Wanneer het vrouwtje haar eieren niet kan leggen, heeft ze last van legnood. Dit kan een groot gevaar opleveren voor het dier. Raadpleeg bij twijfel een dierenarts die gespecialiseerd is in reptielen!

 

Slangen

 

Boa Constrictor

Een zieke boa constrictor beweegt minder, eet niet of heeft een doffe kleur. Klimaat en hygiëne zijn erg belangrijk voor een goede gezondheid. Door een te lage vochtigheidsgraad kunnen problemen ontstaan bij het vervellen. Ook schimmels en bacteriën die de huid aantasten hebben vaak te maken met het klimaat in het verblijf en met hygiëne.

 

Een nare aandoening is stomatitis of mondrot. Dit is een bacteriële infectie in de mond die witte plekken veroorzaakt en het weefsel aantast. Boa’s kunnen last hebben van parasieten zoals teken, mijten of wormen. Darminfecties en infecties van de luchtwegen komen ook voor. Soms braken boa’s hun voedsel weer uit. Dit kan allerlei oorzaken hebben zoals te grote voedseldieren, verkeerde klimaatomstandigheden, stress of darmziektes. Bij boa’s komt de ziekte Body Inclusion Disease voor (zie bij Koningspython). Dit is een besmettelijke, ongeneeslijke virusziekte die onder andere zenuwproblemen veroorzaakt. Uiteindelijk zal het dier hieraan overlijden.

 

Koningspython

Erfelijke aandoeningen die regelmatig voorkomen bij koningspythons zijn een kronkel in de ruggengraat, afwijkende schubben en misvormingen van het oog. Met slangen die dergelijke afwijkingen vertonen mag nooit gekweekt worden.

 

Problemen met de vervelling komen veel voor. Slangen hebben een transparante huid over hun ogen, bril genoemd. Deze huid hoort in één geheel met de rest van de huid losgelaten te worden. Controleer altijd of de vervelde huid compleet is. Gezonde koningspythons vervellen meerdere keren per jaar en het hele proces hoort normaal gesproken niet meer dan een paar uur in beslag te nemen. Een teken dat uw slang binnenkort gaat vervellen is dat de bril ondoorzichtig melkachtig af blauw wordt.

 

Huidproblemen die regelmatig voorkomen bij slangen zijn (brand)wonden. Raadpleeg zo snel mogelijk een dierenarts als uw slang een wond heeft. Een onbehandelde wond kan namelijk tot een abces leiden.

 

Slangenmijt komt regelmatig voor, vooral bij wildvangexemplaren en dieren die onder verkeerde omstandigheden worden gehouden. In grote aantallen kunnen mijten stress, vervellingsproblemen, bloedarmoede, verlies van eetlust en uiteindelijk de dood van uw slang veroorzaken.

 

Koningspythons zijn gevoelig voor verschillende inwendige parasieten. Vooral wormen in het spijsverteringskanaal kunnen problemen geven wanneer de weerstand van de slang afneemt door bijvoorbeeld stress. Het aantal wormen kan dan explosief toenemen en leiden tot bloedarmoede, sloomheid, verlies van eetlust en uiteindelijk de dood. Een dierenarts kan de ontlasting van de slang onderzoeken en bepalen of er sprake is van een worminfectie en zo ja, welk ontwormingsmiddel gegeven moet worden.

 

Entamoeba invadens is een gevreesde inwendige parasiet. Deze parasiet tast de wand van de dikke darm aan, waardoor de parasiet en bacteriën gemakkelijk het lichaam kunnen binnendringen. Vervolgens worden diverse organen aangetast. Symptomen van de ziekte zijn: niet eten, vermageren, slijmerige, waterige ontlasting, vaak met bloed, veel drinken, sloomheid en verzwakking. Een geïnfecteerde slang maakt alleen kans op overleving als behandeling door een dierenarts zo snel mogelijk wordt gestart.

 

Bekrot is een bij slangen veel voorkomende ontsteking van de bek. Het kan ontstaan door verkeerde omstandigheden in het terrarium, met name door een natte, vuile bodembedekking. Raadpleeg uw dierenarts als er in de bek van de slang tekeningen van ontsteking zijn, zoals pus, roodheid, zwelling, pijn met soms weigeren van voedsel tot gevolg.

 

Een Salmonella-infectie kan bij slangen symptoomloos verlopen, maar soms ontstaan er wel verschijnselen. Bij waterige, groen gekleurde, stinkende ontlasting moet u uw slang verdenken van salmonellose. Neem vanwege het gevaar voor uzelf en uw gezin direct strikte hygiënemaatregelen in acht en raadpleeg zo snel mogelijk een dierenarts.

 

Inclusion Body Disease (IBD) is een virusziekte die voorkomt bij pythons en boa’s. De ziekte verloopt bij pythons in het algemeen sneller dan bij boa’s. Het virus tast zenuwen, hersenen, ruggenmerg en inwendige organen aan. De verschijnselen bij koningspythons zijn: verlamming, zich niet meer kunnen oprichten, ‘sterrenkijken’, niet meer kunnen aanvallen/wurgen, extreem vermageren, luchtweginfecties, problemen met vervellen, bekrot, desoriëntatie, blindheid en/of ongecoördineerde voortbeweging. Als een boa of python besmet is kan het maanden duren voor verschijnselen optreden. Soms treden er helemaal geen verschijnselen op maar scheidt de slang het virus wel uit (de zogenaamde drager) en is op die manier een besmettingsbron voor andere boa’s en pythons. Er is geen direct slang-slang contact nodig voor overdracht van het virus: het virus kan zich verspreiden via de lucht, maar ook via voorwerpen (bijvoorbeeld schoonmaakborstel en uw eigen kleding/handen). Als eenmaal verschijnselen zijn ontstaan zal de ziekte de slang fataal worden. Er bestaat geen behandeling, de door het virus aangerichte schade is blijvend en de ziekte is ook nog eens uiterst besmettelijk; euthanasie is daarom de beste keuze.

 

Als u thuis al een wurgslang (boa of python) heeft, plaats de nieuwe koningspython dan eerst in quarantaine gedurende tenminste vier weken. Vanwege ziekten met een lange incubatietijd (tijd tussen besmetting en verschijnselen) zoals IBD is een langere quarantaineduur van drie maanden tot een jaar aan te bevelen.

  

Tijgerpython

Slangen kunnen onder andere lijden aan schimmel- of bacteriële infecties, wormen, mondrot, slechte vervelling en legnood. Daarnaast kan een tijgerpython last hebben van zogenaamde “Inclusion Body Disease”, een fatale virusinfectie. Was altijd uw handen om overdracht van ziekten te voorkomen en houd nieuwe dieren in quarantaine. Gezonde tijgerpythons hebben een schone stevige huid, kijken helder uit de ogen en zijn alert. Symptomen die kunnen wijzen op ziekte zijn bijvoorbeeld slecht eten, slecht vervellen, overtollig slijm in de bek, braken, afwijkende ontlasting of afwijkend gedrag.

 

Kousebandslang

Erfelijke aandoeningen die regelmatig voorkomen bij kousenbandslangen zijn een kronkel in de ruggengraat, onderontwikkelde kaken, dubbelkoppigheid, een waterhoofd en het ontbreken van meerdere buikschubben. Met slangen die dergelijke afwijkingen vertonen mag nooit gekweekt worden.

 

Door het verkeerd voeren van kousenbandslangen kunnen gezondheidsproblemen ontstaan. Vitamine B tekort door teveel thiaminase is herkenbaar aan ongecoördineerde bewegingen, krampen en het krampachtig achterover strekken van de kop.

 

Voorkomende huidproblemen zijn (brand- en bijt)wonden. Ook problemen met de vervelling komen voor, maar minder vaak dan bij andere slangensoorten. Belangrijk bij de vervelling is dat de vervelde huid compleet is. Slangen hebben transparante huid over hun ogen, een bril genoemd. Deze huid hoort in één geheel met de rest van de huid losgelaten te worden. Vlak voor de vervelling de bril ondoorzichtig.

 

Ophionyssus natricis, slangenmijt, komt regelmatig voor, vooral bij wildvangexemplaren en dieren die onder verkeerde omstandigheden worden gehouden. Volwassen mijten zijn maar net met het blote oog zichtbaar als zeer kleine roodbruine puntjes. Mijten kunnen stress, vervellingsproblemen, bloedarmoede, verlies van eetlust en uiteindelijk de dood van uw slang veroorzaken.

 

Mondrot is een bij slangen veel voorkomende ontsteking van de bek. Het kan ontstaan door verkeerde omstandigheden in het terrarium, met name door een natte, vuile bodembedekking. Raadpleeg uw dierenarts als er in de bek van de slang tekeningen van ontsteking zijn (onder andere pus, roodheid, zwelling, pijn met soms weigeren van voedsel tot gevolg). Mondrot leidt namelijk indien onbehandeld vaak tot de dood van de slang.

 

Kousenbandslangen zijn gevoelig voor een groot aantal verschillende inwendige parasieten, voornamelijk zuig- en rondwormen. Deze kunnen allerlei organen aantasten. Een dierenarts kan door de ontlasting van de slang te onderzoeken bepalen of er sprake is van een worminfectie. Slangen kunnen geïnfecteerd worden via een andere slang of door het eten van besmette prooidieren.

 

Entamoeba invadens is een gevreesde inwendige parasiet waar de slang aan kan overlijden. Symptomen van besmetting zijn: niet eten, braken van onverteerd voedsel, vermageren, slijmerige, waterige ontlasting, vaak met bloed en stukjes darmslijmvlies, veel drinken, sloomheid en verzwakking. Een geïnfecteerde slang maakt alleen kans op overleving als behandeling door een dierenarts zo snel mogelijk wordt gestart.

 

Een Salmonella-infectie kan bij slangen symptoomloos verlopen, maar soms ontstaan er wel verschijnselen. Bij waterige, groen gekleurde, stinkende ontlasting moet u uw slang verdenken van salmonellose.

 

Om parasitaire infecties te voorkomen is het verstandig nieuw aangekochte slangen eerst vier tot twaalf weken in quarantaine te plaatsen en indien mogelijk alleen prooidieren te voeren die tenminste 30 dagen ingevroren zijn geweest. Langdurige bevriezing doodt namelijk de meeste parasieten. Neem bij zieke slangen vanwege het potentiële gevaar voor uzelf en uw gezin direct strikte hygiënemaatregelen in acht. Beperk hanteren tot een minimum, zorg dat er één volwassene is die de slang verzorgt, was en ontsmet uw handen na contact met de slang of het terrarium, gebruik eventueel wegwerphandschoenen, enzovoort. Neem altijd contact op met uw dierenarts wanneer u denkt dat uw dier iets mankeert.

 

Rattenslang

Gezonde rattenslangen hebben een schone stevige huid zonder mijten, een schone cloaca, ze kijken helder uit de ogen en zijn alert. Slangen kunnen onder andere lijden aan schimmel- of bacteriële infecties, wormen, mondrot, slechte vervelling en legnood. Symptomen die kunnen wijzen op ziekte zijn bijvoorbeeld slecht eten, slecht vervellen, overtollig slijm in de bek, braken, afwijkende ontlasting of afwijkend gedrag. Raadpleeg bij twijfel uw dierenarts.
Was voor en na het hanteren van de slang altijd uw handen om overdracht van ziekten te voorkomen en houd nieuwe dieren in quarantaine.Gezonde rattenslangen hebben een schone stevige huid zonder mijten, een schone cloaca, ze kijken helder uit de ogen en zijn alert. Slangen kunnen onder andere lijden aan schimmel- of bacteriële infecties, wormen, mondrot, slechte vervelling en legnood. Symptomen die kunnen wijzen op ziekte zijn bijvoorbeeld slecht eten, slecht vervellen, overtollig slijm in de bek, braken, afwijkende ontlasting of afwijkend gedrag. Raadpleeg bij twijfel uw dierenarts.
Was voor en na het hanteren van de slang altijd uw handen om overdracht van ziekten te voorkomen en houd nieuwe dieren in quarantaine.