Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • Bolder 74
  • honden (1)
  • honden (8)
  • katten (3)
  • konijnen (3)
  • vogels (2)

Inleiding

Naast tandsteen problemen, met alle gevolgen van dien, hebben katten een aantal katspecifieke gebitsaandoeningen. Een daarvan is zijn FORL’s, wat staat voor Feline Odontoclastische Resorptieve Leasies. Bij deze aandoening zijn er cellen van het lichaam die de wortel van de tand oplossen. Dit geeft pijn. Andere aandoeningen die we regelmatig bij katten tegenkomen is tandvleesontsteking. Rondom de wortels van tanden zit de structuur die kan gaan ontsteken, wat veel pijn veroorzaakt. Het kan zelfs zo erg zijn dat het bot rondom de tand terug gaat trekken.
Pijn bij katten is moeilijk te zien. Er kunnen subtiele aanwijzingen zijn. Minder brokjes eten, aan een kant van de bek brokjes eten, brokjes uit de mond laten vallen. Maar ook minder duidelijke aanwijzingen zoals eerst via een opstapje naar de vensterbank springen in plaats van er in een keer op te springen.

 

Diagnose

Tandsteen is te zien. FORL’s en ontsteking zijn niet altijd aan de buitenkant zichtbaar. Voor sommige katten zijn dus röntgenfoto’s nodig. Bij een FORL wordt op een röntgenfoto een soort gaatje in de wortel van de tand gezien. Bij tandvleesontsteking zien we veel ruimte tussen het bot en de wortel van de tand en zien we vaak horizontale botresorptie. Dit betekent dat het bot zich begint terug te trekken.

 

Behandeling

De enige manier om tandsteen goed aan te pakken, bestaat uit het verwijderen van het tandsteen, gecombineerd met het polijsten van het gebit.
Bij onze huisdieren moet een gebitsbehandeling doorgaans met sedatie gebeuren. Dit is voor uw huisdier het meest prettig, omdat het de stress sterk vermindert. Het is anders ook niet goed mogelijk om vooral achterin het gebit goed schoon te maken. Het reinigen gebeurt met speciaal instrumentarium die u ook bij de tandarts ziet. Als het gebit goed schoon is inspecteren we het gebit nauwkeurig. Soms zijn er onaangename verassingen nadat het tandsteen is verwijderd. Zo komen we regelmatig blootliggende en ontstoken wortels van tanden tegen, die voorheen door het tandsteen niet zichtbaar waren. Rotte en loszittende elementen worden verwijderd. Op basis van röntgenfoto’s kunnen we ook bepalen of er een extra behandeling nodig is voor bepaalde tanden. FORL tanden en elementen waar ontsteking zit moeten verwijderd worden.

 

Voorkomen

Tanden poetsen is de meest effectieve manier om problemen te voorkomen. Bij katten zal dit enige tijd en geduld vergen om het onder de knie te krijgen. Er zijn hiervoor speciale tandpasta's en tandenborstels. Normaal gesproken is het voldoende als u drie tot vier maal per week het gebit van uw huisdier verzorgt.
Daarnaast kunt u goed op de voeding letten. Er is een speciaal tandendieet voor katten, u kunt hiervoor advies bij ons vragen. Ziet u ondanks alle voorzorgen toch tandsteen, neem dan contact op met uw dierenarts en overleg of behandeling noodzakelijk is.