Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • Bolder 74
  • honden (1)
  • honden (8)
  • katten (3)
  • konijnen (3)
  • vogels (2)

Dementie en hersenveroudering bij honden en katten


Naar de dierenarts?
Als een dier ziek is, gaan we ermee naar de dierenarts. Maar wat doet u met een kat die opstaat, vastberaden naar de deur wandelt maar halverwege niet meer lijkt te weten wat hij precies van plan was? Die vaak een tijd in gedachten verzonken blijft staan of alleen maar lijkt te slapen? Of 's nachts hard gaat miauwen, het naast de bak doet in plaats van erop en niet meer lijkt te beseffen wat er om hem heen gebeurt?

Dementie
Als alle lichamelijke oorzaken zoals een verminderd gehoor of gezichtsvermogen, een verstoorde nierfunctie of een slechte schildklierwerking na gedegen onderzoek zijn uitgesloten blijft er vaak maar één diagnose over: cognitief disfunctie syndroom, oftewel dementie. Hij wordt oud. En als een kat oud wordt en dergelijke ouderdomskwalen gaat vertonen dan nemen we deze vaak voor lief. De diagnose 'dementie' bij de kat is moeilijk te stellen. Deze bestaat namelijk vaak alleen uit uitsluiting van alle andere lichamelijke oorzaken - de vermoedelijke oorzaken zijn divers en reguliere medicatie biedt weinig soelaas. Niets aan te doen dus en bovendien: het hoort erbij, toch?

Essentiële voedingsstoffen
Essentiële voedingsstoffen zijn stoffen die onmisbaar zijn voor het lichaam maar die een dier niet zelf kan aanmaken: ze moeten via de voeding worden aangeboden. Gebeurt dit niet, dan treden er tekorten op in het lichaam en kunnen allerhande problemen zich voordoen. Voorbeelden van essentiële voedingsstoffen zijn verschillende vitaminen en mineralen, sommige aminozuren en onverzadigde vetzuren, waarvan de meest belangrijke Omega-3 en Omega-6 zijn. In sommige gevallen is enkel het aanbieden van deze stoffen in de voeding echter niet genoeg; ze moeten ook in de juiste hoeveelheid en, nog belangrijker, in de juiste verhouding worden aangeboden om goed door het lichaam te kunnen worden opgenomen en hun werk te kunnen doen. Vooral bij de onverzadigde vetzuren Omega-3 en omega-6 gebeurt dit vaak niet en dat terwijl deze verhouding van groot belang is voor de fysieke, maar ook zeker de mentale conditie van een dier.

DHA en EPA
Omega-3 vetzuren, die in de voeding voornamelijk verkregen worden uit vette vis, worden in het lichaam omgezet in diverse gunstige stoffen, waaronder Eicosapentaeenzuur (EPA) en Decosahexaeenzuur (DHA). EPA ondersteunt bij diverse ziektes en aandoeningen zoals allergie en huid- en vachtproblemen, het remt ontstekingen (bijvoorbeeld bij artrose) en heeft een beschermende werking bij patiënten met nierproblemen, epilepsie of hartspierziekten. DHA heeft primair zijn uitwerking op het zenuwstelsel. Het komt in hoge dosis voor in de hersenen en heeft effect op de ontwikkeling hiervan, al vanaf de groei in de baarmoeder. Ook blijkt DHA een gunstig effect te hebben op degeneratieve processen in het zenuwstelsel, waardoor het van groot belang is voor het ouder wordende dier.

Vrije radicalen
DHA beschermt het lichaam tegen zogeheten vrije radicalen, waarvan vermoed wordt dat de neerslag hiervan in de hersenen een van de mogelijke oorzaken van dementie is. Omega-6 vetzuren worden vooral uit plantaardig materiaal gewonnen en worden omgezet in Gamma linoleenzuur (GLA). Deze stof heeft een ontstekingsremmende werking, gaat cholesterolvorming tegen, werkt vaatverwijdend en stimuleert de aanmaak van afweercellen. Teveel Omega-6 heeft echter het omgekeerde effect: dit werkt ontstekingsbevorderend.

Semi-essentiële voedingsstoffen
Choline is een voorbeeld van een semi-essentiële voedingsstof die veilig en met snel resultaat kan worden ingezet bij cognitieve disfunctie. 'Semi-essentieel' houdt in dat een gezond lichaam in staat is om choline in voldoende mate aan te maken. Hiervoor zijn echter bepaalde essentiële aminozuren nodig, namelijk lecitine en methionine. Wanneer deze aminozuren te weinig in de voeding worden aangeboden, maar vooral wanneer deze als gevolg van ouderdom onvoldoende worden opgenomen door het lichaam kan een cholinetekort tot cognitieproblemen leiden.

Gezonde prikkeloverdracht
Choline is een van de weinige organische stoffen die in staat is de hersenbarrière te passeren en die onmisbaar is voor de aanmaak van de neurotransmitter acetylcholine. Deze neurotransmitter is zéér belangrijk voor de hersenen; het zorgt voor een gezonde prikkeloverdracht van het zenuwstelsel. Humaan onderzoek heeft aangetoond dat patiënten met Alzheimer een sterk verlaagde acetylcholine-spiegel hebben. Bij dieren die tekenen van beginnende dementie vertonen kan het toedienen van een hoge dosis choline dit proces remmen en in veel gevallen het dier weer behoorlijk goed met vier poten op de grond krijgen.

Voedingssupplement: Cholodin
Cholodin is een voorbeeld van een supplement voor honden en katten dat een hoge dosis choline bevat. Daarnaast bevat het Phosphatidylcholine - een belangrijk onderdeel van de celmembranen - en het eerder genoemde essentiële aminozuur methionine. Ook bevat het inositol, een vitamine die rustgevend werkt en daarnaast een gunstige uitwerking op de bloeddruk heeft. Verschillende klinische studies hebben de positieve effecten van Cholodin aangetoond bij de meest voorkomende symptomen van dementie en de ervaring leert dat de suppletie van choline zowel bij honden als bij katten vaak bijzonder snel resultaat genereert.