Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • katten (2)

 

Waar moet ik op letten als ik een kitten uitkies?

 

Al op jonge leeftijd toont een kitten zijn/ haar karakter. Een schuw kitten is vaak op volwassen leeftijd nog steeds een beetje schuw. Kies daarom een kitten die vrolijk of duidelijk nieuwsgierig naar u toekomt en speels is.

 

 

Als u het kitten in uw handen heeft let dan op het volgende:

 

Oogjes:

die moeten helder & glanzend zijn. Er mag geen viezigheid in de ooghoekjes zijn. De pupillen moeten mooi zwart en gelijk zijn.

 

 

 

 

Oren:

de oorschelp moet er schoon uit zien, als er veel donker oorsmeer aanwezig is kan dit duiden op oormijt.

 

 

 

 

 

 

Vacht:

controleer op vlooien, een veilig vlooienbestrijdings middel kunt u bij de dierenarts krijgen. De Frontline- spray mag u al gebruiken bij kittens van 2 dagen oud!.

 

 

 

 

 

 

Neus:

moet er droog uit zien. Een loopneus of snotneus kan erop wijzen dat het kitten beginnende niesziekte heeft.

 

Buik:

mag niet bol en gespannen zijn, dit duidt meestal op een ernstige wormbesmetting. Er mag geen zachte bult onder aan de buik zitten. Dit kan wijzen op een navelbreuk.

 

Geslachtsapparaat:

kijk na of het inderdaad een poesje of een katertje is. Bij een katertje is de afstand tussen de anus en de geslachtopening groter dan bij een poesje. Bij het katerje is de geslachtopening meer rond en bij het poesje meer ovaal. Soms zijn de verschillen moeilijk te zien, zeker als er geen kitten van het andere geslacht aanwezig is.

Een poesje mag geen uitvloeiing hebben en bij een katertje moeten beide balletjes afgedaald zijn in de balzak. Bij jonge katertjes is dat heel lastig te voelen. Vraag uw dierenarts dat anders voor U te doen.

 

 

 

Laten nakijken.....

Het is verstandig om uw nieuw kitten de tweede of de derde dag na het ophalen direct na te laten kijken Tijdens zo'n "kennismakingsconsult" wordt Uw nieuwe aanwinst helemaal nagekeken op:

o.a. vlooien, luizen, aangeboren hartklachten, liesbreukjes, het afdalen van de balletjes etc.
U heeft natuurlijk ook alle gelegenheid om vragen te stellen.
:zoals:

  • wanneer moet ik het kitten ontwormen en waarmee kan ik dat het beste doen,
  • wanneer moet het kitten (weer) ingeënt worden en
  • wanneer moet de kater gecastreerd of de poes gesteriliserd worden.

 

 

Wormen:

Kittens raken via de moedermelk bijna altijd besmet met spoelwormen.
Deze spoelwormen veroorzaken o.a. een slechte groei, ziektes (diarree) en kunnen in ernstige gevallen verstopping geven of zelfs een dodelijke darmperforatie. Deze spoelwormen zijn ook besmettelijk voor ons! Met name kinderen lopen gemakkelijk spoelwormen op. Het ontwormingsschema wordt altijd tijdens het eerste bezoek met u doorgesproken en aan Uw situatie aangepast. Een algemeen schema is:

 


Ontwormen

kunt U het beste op op:

  • 3 weken, en 6 weken, en 9 weken en 13 weken leeftijd.
  • daarna op 6 en 12 maanden leeftijd.
  • daarna 2 maal per jaar.

Een goede en veilig ontwormingsmiddel kunt u bij uw dierenarts krijgen.

 

Inentingen:

Waartegen wordt ingeënt?

 

 

 

 

 

 

Niesziekte:

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus (calicivirus of het herpesvirus) of chlamydia. De verschijnselen zijn: niezen, zweertjes (ulcers) in de bek, vieze neus en oogjes. Niesziekte kan, ondanks behandeling, dodelijk zijn. Zeker als er een longontsteking als complicatie ontstaat.
Deze ziekte veroorzaakt beschadigingen aan het neus en oog slijmvlies. Mocht een kitten op heel jonge leeftijd niesziekte hebben doorgemaakt dan bestaat er de kans dat het kitten de rest van zijn leven natte oogjes of regelmatig neusklachten heeft. Katten die nooit buiten komen kunnen ook niesziekte krijgen, hoewel de kans wel veel kleiner is! Niesziekte komt ook voor bij volwassen katten, jaarlijkse her-enting is dus nodig.

 

Kattenziekte:

Deze dodelijke ziekte wordt veroorzaakt door het panleukopenie virus. De verschijnselen zijn: braken en diarree die bijna altijd de dood ten gevolge heeft.Deze ziekte wordt zelfs in de wet genoemd: katten mogen uitsluitend in pensions gaan of kattenshows bezoeken als ze ingeënt zijn tegen kattenziekte. Door het inenten en deze wettelijke maatregel komt kattenziekte gelukkig niet veel meer voor.

 

 

 

Andere inentingen die nodig kunnen zijn, zijn inetingen tegen feline leucaemievirus (FeLv), FIP, Rabies (hondsdolheid) of Bordetella. Deze entingen worden alleen gegeven als er een verhoogd risico bestaat in de buurt op het krijgen van deze ziekte (FIp, FeLv) , als ze vaak in pension gaan (Bordeltella) of als de kat mee gaat naar het buitenland (hondsdolheid). De wenselijkheid van deze vaccinaties kunt U het beste bij de eerste "kitten APK" bespreken.

 

 

 

 

Wanneer inenten?

Op 9 weken leeftijd wordt het kitten voor het eerst ingeënt tegen niesziekte en kattenziekte. Op 12 weken leeftijd wordt deze inenting herhaald (booster) zodat de inenting een heel jaar werkzaam is.
Na een jaar krijgt U van ons een oproepkaartje voor de herhalingsinenting. Aangezien Uw kitten pas één week na de tweede inenting goed beschermt is mag Uw kitten op 13 weken leeftijd voor het eerst naar buiten toe. Dit is ook de reden waarom U een raskitten soms pas op 13 weken mag ophalen. Eerder ophalen is dus onverstandig en is soms niet toegestaan door de officiële kattenverenigingen.

 

Wat mag mijn kitten eten?

Katten zijn carnivoren (vleeseters). Maar daarnaast heeft het lichaam ook mineralen, vitaminen, essentiële vetzuren etc. nodig.Door zelf koken lukt het nooit om alle benodigde voedingsstoffen aan Uw kitten te verstrekken. Het beste is om kant & klaar voer te geven.

 

Brokjes of blikvoeding?

Blikvoeding is net zo gezond als brokjes! Echter, voor de ontwikkeling van de tanden kant Uw kitten beter ook elke dag brokjes eten. Kittenbrokjes zijn het beste: deze zijn klein en niet te hard zodat het kitten met zijn melktandjes de brokjes zonder problemen kan eten. Het beste is om brokjes altijd ter beschikking te stellen (ook bij volwassen katten) en 2 of 3 keer per dag een klein portie blikvoeding.

 

Mijn kitten eet het volwassen voer en de volwassen kat eet het kittenvoer!

Deze klacht horen we vaak. Kittenvoer is erg rijk aan voedingsstoffen, hierdoor kunnen volwassen katten wat sneller darmklachten krijgen. Kattenvoer waarop vermeld staat: "volledig kattenvoeder" is ook geschikt voor kittens (wettelijk geregeld). De beste oplossing is dan dus om uw kitten met de volwassen kat mee te laten eten. Misschien wèl een idee om het blikvoer goed fijn te prakken.

 

Lekkere hapjes

Als tussendoortje mag uw kitten best af en toe wat lekkers hebben, maar dat is absoluut niet nodig voor zijn gezondheid !U kunt in de dierenwinkel verschillende soorten kattensnoepjes kopen. Natuurlijk kunt u zelf ook wat lekkers geven zoals een stukje kaas, worst of room. pas op met lever (teveel kan giftig zijn), chocola (kan giftig voor katten zijn) en rauw vlees (salmonella of andere darmparasiten!). Kittens vinden trouwens bijna alles lekker, dit verdwijnt naarmate ze ouder worden.

 

Drinken

Vers water moet altijd beschikbaar zijn. U hoeft niet verbaasd te zijn als uw kitten hiervoor niet kiest maar drinkt uit de viskom, vijver of uit de kraan. Katten mogen (volle) melk hebben. Echter een deel van de katten kan niet tegen melk.

 

Vertering melksuiker

Katten die een periode van hun leven geen melk meer hebben gehad verliezen het enzym dat de melksuikers (lactose) verteren. van de katten zijn overgevoelig voor de suiker in de melk (lactose). Hierdoor raakt de bacterieflora in de darm verstoord en dat uit zich in diarree. De diarree stopt op het moment dat er geen melk meer gegeven wordt. Dus u kunt het dus wel voorzichtig rustig uitproberen!
Er zit geen verschil tussen magere/halfvolle of volle melk. Het gaat immers om de melksuiker! Eerst wat melk in de voederbak doen en dan de melk met water verdunnen heeft geen zin. De hoeveelheid melksuiker wordt nl. niet minder, maar wordt alleen verdeeld over meer vloeistof. De hoeveelheid blijft hetzelfde! Mocht uw kitten niet tegen melk kunnen dan kunt u wel kattenmelk (supermarkt, dierenwinkel) geven. Bij deze melk is de melksuiker uitgehaald.