Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • Bolder 74
  • honden (1)
  • honden (8)
  • katten (3)
  • konijnen (3)
  • vogels (2)

Voedselallergie

 

Wat is voedselallergie?
Voedselallergie is verantwoordelijk voor naar schatting 1 % van alle huidproblemen bij honden en katten. Andere allergische huidproblemen, zoals een vlooienallergie, komen veel vaker voor. Hoe vaak maag-darmklachten zoals braken of diarree door een voedselallergie worden veroorzaakt is niet bekend, maar wordt geschat op meer dan 1 %. Huisdieren die zowel jeuk als maag darmproblemen hebben worden vaker verdacht van een voedselallergie.
Het is nog niet precies bekend hoe voedsel een allergie kan opwekken. Men denkt dat er bij een voedselallergie, abnormale hoeveelheden of soorten eiwit uit de voeding vanuit het spijsverteringskanaal in de bloedstroom worden opgenomen.
Deze eiwitten (allergenen) prikkelen de cellen van het spijsverteringskanaal en de huid, die als reactie hierop antistoffen en ontstekingsbevorderende stoffen afgeven. De cellen vervolgens overgevoelig voor dat bepaalde eiwit, met als resultaat overgevoeligheidsreacties zoals jeuk, diarre of braken.. Deze overgevoeligheidsreacties kunnen binnen enkele minuten optreden, maar ook pas na enkele uren of dagen.
Het allergeen in de voeding hoeft geen nieuw ingrediënt te zijn. Het kan ook iets zijn dat de hond of kat al langere tijd dagelijks at en waar hij plotseling allergisch op reageert. Wanneer een allergie voor een bepaald bestanddeel van de voeding echter eenmaal is opgetreden, zal het dier hier waarschijnlijk zijn leven lang overgevoelig voor blijven. Voedingsmiddelen die dat specifieke bestanddeel bevatten, zullen dan ook permanent vermeden moeten worden.
Welke voedingsmiddelen kunnen een voedselallergie veroorzaken?
Eik ingrediënt dat uw huisdier wel eens eerder heeft gegeten, kan in principe een voedselallergeen veroorzaken. Meestal treedt de allergie echter op voor een bepaald eiwit in de voeding, zoals rundvlees, eieren, lamsvlees, soja of tarwegluten. Het feit dat een dier allergisch is, zegt overigens niets over de kwaliteit van de voeding. Het dier kan een bepaald bestanddeel van de bewuste voeding gewoon niet goed verdragen. Voor andere dieren levert dezelfde voeding geen enkel probleem op.
Een andere vorm van voedselovergevoeligheid is de intolerantie voor lactose (melksuiker). Dieren met dit probleem hebben moeite het verteren van lactose, omdat zij niet genoeg van het voor de vertering benodigde enzym lactase produceren. Onverteerde lactose in het spijsverteringskanaal kan diarree veroorzaken, die echter stopt zodra het dier geen melk meer krijgt.


Het stellen van de diagnose
Jeuk en huidirritaties kunnen vele oorzaken hebben en maar een relatief klein deel van dit soort klachten wordt veroorzaakt door een voedselallergie. Daarom is het heel belangrijk om een voedselallergie te kunnen onderscheiden van andere aandoeningen die vergelijkbare klachten veroorzaken, zoals een allergie voor vlooien.
Als de huidbeschadigingen ernstig zijn en uw huisdier veel last heeft van jeuk, kan uw dierenarts medicijnen voorschrijven, totdat de vicieuze cirkel van jeuk en krabben is doorbroken. Het stellen van de diagnose bestaat uit een elimnatiedieet en de daaropvolgende provocatie (zie verder).


Het eliminatiedieet
Omdat de allergie gewoonlijk veroorzaakt wordt door iets in de dagelijkse voeding van uw huisdier, zal uw dierenarts u meestal vragen om een lijst te maken van alle voedingsmiddelen die het dier eet (inclusief botten, snacks, koekjes etc). Aan de hand van deze lijst kan worden bepaald welke voedingsmiddelen uw huisdier nog niet eerder heeft gekregen en welke geschikt zijn om een testdieet (het zgn. eliminatiedieet) mee samen te stellen, dat waarschijnlijk geen allergische reacties bij uw huisdier zal oproepen. Een eliminatiedieet op basis van één, niet eerder gegeten dierlijke eiwitbron en één koolhydraatbron, is de meest betrouwbare methode om een voedselallergie te diagnosticeren.
Een praktisch en in de meeste gevallen goed alternatief voor een zelf te bereiden eliminatiedieet is een 'kant en klaar' hypo-allergeen dieet, bij voorkeur op basis van ingrediënten die het dier niet eerder gegeten heeft. Een dergelijk dieet bevat ook slechts één dierlijke eiwitbron en één koolhydraatbron en is in voedingskundig opzicht compleet, zodat uw huisdier niets tekort komt.
De testperiode duurt minimaal 6 weken. In deze periode mag uw hond of kat beslist niets anders dan het voorgeschreven dieet te eten krijgen. Eén koekje of een ander voedingsmiddel kan de hele test teniet doen.
Wanneer er inderdaad sprake is van een voedselallergie, verbeteren maag darmklachten (diarree) meestal binnen enkele dagen, terwijl het wel 6 tot 9 weken kan duren voordat huidklachten (jeuk) verminderen.


De “provocatie”
Als de klachten in de testperiode verdwijnen, kan geprobeerd worden te achterhalen voor welke voedingsmiddelen uw huisdier allergisch is, Uw dierenarts kan u aanraden verdachte' ingrediënten te testen door ze in kleine hoeveelheden aan het eliminatiedieet toe te voegen. Altijd slechts één tegelijk en één per week, waarna u kijkt of er een reactie optreedt. Dit wordt wel de provocatie genoemd. Wanneer de klachten terugkomen, betekent dit dat uw huisdier allergisch is voor dat specifieke bestanddeel van zijn voeding. Dit ingrediënt moet vervolgens definitief uit het dieet worden verwijderd. Wanneer u er tegenop ziet om een dergelijke provocatietest uit te voeren, kunt u ook het speciale hypo-allergene dieetvoer blijven geven. Dit is immers een complete en uitgebalanceerde voeding, die levenslang gegeven kan worden.


De verzorging van huisdieren met een voedselallergie


De voeding
Is de diagnose voedselallergie eenmaal gesteld, dan is het belangrijkste onderdeel van de behandeling het vermijden van het voedingsmiddel dat de allergie veroorzaakt, het zgn. allergeen. Dit betekent dat er zorgvuldig moet worden gelet op wat het dier eet. Omdat dit zo belangrijk is, kan uw dierenarts een speciaal hypo-allergeen dieetvoer voorschrijven. Een dergelijk dieet bevat zorgvuldig geselecteerde ingrediénten, die zelden allergische reacties oproepen en die het dier meestal niet eerder gegeten zal hebben.
Een goed voorbeeld van een hypo-allergene dieetvoeding is het Sensitivity Control dieet van Royal Canin. Dit dieet is een complete voeding en kan zowel tijdens de testperiode gegeven worden, als voor langere termijn, Zo kunt u er op eenvoudige wijze voor zorgen dat zowel de gezondheid als de vitaliteit van uw huisdier zich herstelt en gehandhaafd blijft.


Zorg en aandacht
Bij het opsporen van de oorzaak van de voedselallergie en het vervolgens lange tijd op dieet houden van uw huisdier, kunnen de volgende aanwijzingen voor u van nut zijn:


o Als uw huisdier medicijnen heeft gekregen, geef ze dan precies volgens voorschrift.
o Zorg dat er altijd voldoende schoon, vers water voor uw huisdier klaarstaat. Geef, zeker in de testperiode, geen andere vloeistoffen, zoals melk.
o Zolang uw huisdier het eliminatiedieet krijgt, mag het niets anders te eten krijgen. Probeer daarom uw kat binnen te houden en geef het dier apart te eten wanneer er meerdere dieren in huis wonen.
o Het kan wel 6-9 weken duren voordat u resultaat ziet en de allergische reacties verminderen. Wees dus geduldig!
o Let goed op of de symptomen gedurende de testperiode verminderen of verdwijnen en laat uw dierenarts weten hoe uw huisdier tijdens de provocatieperiode op de toegevoegde voedingsmiddelen reageert.