Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • Bolder 74
  • honden (1)
  • honden (8)
  • katten (3)
  • konijnen (3)
  • vogels (2)

 

Inleiding

Tandsteen is de benaming voor de bruine aanslag die we op het gebit van onze dieren kunnen aantreffen. Het bestaat uit resten voedsel en zouten uit het speeksel en afgestorven bacteriën. Zowel honden als katten kunnen er problemen mee hebben. Voor ons is het meest opvallende verschijnsel een onfrisse adem en een vies gebit.

 

Gevolgen

Tandsteen wordt gevormd op het glazuur van het gebit, vooral op de overgang van tand naar tandvlees. Het werkt zich als een wig onder het tandvlees. Het tandvlees raakt ontstoken en de wortels van tanden en kiezen komen bloot te liggen. Het gebit komt hierdoor los te zitten. Door deze ontsteking in de mondholte gaat uw dier onaangenaam ruiken uit zijn bek. Deze ontsteking geeft ook pijn. Ondanks al deze narigheid, blijven honden vaak gewoon hun voeding eten. Terwijl er toch (voor ons ongemerkt) pijn in de bek is. Vaak hebben wij dit als eigenaren niet door, omdat ze meestal gewoon blijven eten. Soms zijn er subtiele aanwijzingen die wijzen op pijn, bijvoorbeeld minder eten, tanden knarsen, kwijlen, alleen zacht voer willen eten of een vies bekje te zien. Minder graag aangehaald worden of bepaalde bewegingen, zoals in de auto springen, kan ook voorkomen.
Onder het tandsteen ontwikkelen bacteriën zich, soms kunnen ze het het lichaam binnendringen en elders klachten geven. Berucht hierbij zijn tussenwervelschijf- en hartklepontstekingen.

 

Diagnose

Het is niet moeilijk om vast te stellen of uw dier last heeft van tandsteen. Ernstige gevallen verraden zich door een zeer slechte adem. Verder is het zaak het gebit van uw dier regelmatig te bekijken. Let hierbij vooral op de hoektanden en de grote kiezen helemaal achterin de mond. Hier zit het eerste en het meeste tandsteen. U herkent het als een bruine aanslag op het gebit. Niet altijd zijn alle gebitsproblemen aan de buitenkant te herkennen. In sommige gevallen zijn röntgenfoto’s van de tanden essentieel om wortelabcessen of andere problemen op te sporen.

 

Behandeling

De enige manier om tandsteen goed aan te pakken, bestaat uit het verwijderen van het tandsteen, gecombineerd met het polijsten van het gebit.

Bij onze huisdieren moet een gebitsbehandeling doorgaans met sedatie gebeuren. Dit is voor uw huisdier het meest prettig, omdat het de stress sterk vermindert. Het is anders ook niet goed mogelijk om vooral achterin het gebit goed schoon te maken. Het reinigen gebeurt met speciaal instrumentarium die u ook bij de tandarts ziet. Als het gebit goed schoon is inspecteren we het gebit nauwkeurig. Soms zijn er onaangename verassingen nadat het tandsteen is verwijderd. Zo komen we regelmatig blootliggende en ontstoken wortels van tanden tegen, die voorheen door het tandsteen niet zichtbaar waren. Rotte en loszittende elementen worden verwijderd. Op basis van rontgenfoto’s kunnen we ook bepalen of er een extra behandeling nodig is voor bepaalde tanden.  Bijvoorbeeld gaatjes kunnen worden gevuld. Bijkomende klachten, zoals de eerder genoemde tussenwervelschijf- of hartklepontstekingen, moeten uiteraard ook worden behandeld.

 

Voorkomen

Tandsteen voorkomen kan het beste door regelmatig de tanden te poetsen. Meestal laten ze dit na enige tijd goed toe. Er zijn hier speciale tandpasta's en tandenborstels voor. Als u een pup heeft wen hem dan meteen aan tandenpoetsen, dan heeft u later minder problemen. Normaal gesproken is het voldoende als u drie tot vier maal per week het gebit van uw huisdier verzorgt.
Daarnaast kunt u goed op de voeding letten. Hoe zachter het voedsel is (dinner of blikvoer) hoe makkelijker het dier tandsteen krijgt. Zorg dus voor een soort voedsel wat uw dier dwingt tot kauwen, dit houdt het gebit in conditie. Geef dus het liefst harde brokken en laat de hond regelmatig op kluiven of kauwbotten kauwen. Ook is er een speciaal tandendieet voor honden, u kunt hiervoor advies bij ons vragen. Ziet u ondanks alle voorzorgen toch tandsteen, neem dan contact op met uw dierenarts en overleg of behandeling noodzakelijk is.