Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • Bolder 74
  • honden (1)
  • honden (8)
  • katten (3)
  • konijnen (3)
  • vogels (2)


Oorontsteking bij de hond


Inleiding

 

Oorontstekingen veroorzaken vaak problemen bij de hond. De dieren schudden met hun kop, krabben aan hun oor en piepen soms van de pijn. Het oor zelf is vies en rood. In de meeste gevallen is er sprake van een ontsteking van de gehoorgang. Af en toe zien we ook bij onze huisdieren een middenoorontsteking.

 

Voorkomen

Alle honden- en kattenrassen kunnen een oorontsteking krijgen. Met name honden met hangoren als de Cocker Spaniel en de Golden Retriever zijn gevoelig maar ook bijvoorbeeld de Duitse Herder.

 

Oorzaken

Bij jonge dieren en bij katten die veel buiten komen zijn oormijten een belangrijke oorzaak voor oorontstekingen. Oormijten zijn kleine witte spinachtige insecten die leven van oorsmeer. Hiernaast bestaan er bacteriën en gisten die graag in de gehoorgang leven en daar voor problemen kunnen zorgen. Oorontsteking kan ook een onderdeel zijn van een huidaandoening als atopie (soort allergie).

 

Diagnose

Een oorontsteking laat zich makkelijk vaststellen. Het dier houdt z'n kop scheef, flappert met z'n oren of krabt eraan en piept soms van de pijn. De bi

nnenkant van de oorschelp is rood en vies en kan onaangenaam ruiken. Bij een middenoorontsteking kan het evenwichtsorgaan aangetast worden en dan zijn de klachten ernstiger. Het dier krijgt evenwichtsstoornissen, loopt kringetjes of valt zelfs om. Bij ieder dier met een oorontsteking is een goed onderzoek van belang. De dierenarts zal moeten kijken of er sprake is van een besmetting met oormijt, een infectie van alleen de gehoorgang of dat er meer aan de hand is. Soms is aanvullend onderzoek nodig. Hierbij kunnen we denken aan een kweek van het oorsmeer, maar ook aan röntgenfoto's van de schedel bij verdenking op middenoorontsteking of een CT-scan.

Behandeling

In het geval van oormijt kunt u met oorzalf met een bestrijdingsmiddel erin goede resultaten boeken. Bij infecties met bacteriën of gisten zijn antibiotica-houdende zalven nodig. Als de gehoorgang erg vies is spoelen we eerst (onder verdoving) de oren uit. Eventueel kunnen we bij dieren die veel last hebben pijnstillers of jeuk onderdrukkende tabletten meegeven. Bij een middenoorontsteking is een (langdurige) behandeling met antibiotica noodzakelijk. Bij dieren met steeds terugkerende ontstekingen, die hierdoor een dichtgewoekerde gehoorgang hebben gekregen, kunnen we operatief de gehele gehoorgang verwijderen. De problemen zijn dan definitief over, maar uw dier is dan ook geheel doof geworden, echter met een dichtgewoekerd oor hoorde het dier ook al niet veel meer.

 

Zalven

In de meeste gevallen zullen wij u vragen om de oren van uw dier met zalf te behandelen. Dit gaat als volgt. Zorg dat er een klein beetje zalf aan de buitenkant van het tuitje van de tube zit. Dit vergemakkelijkt het inbrengen. Het is

belangrijk om de zalf in de gehoorgang zelf aan te brengen. Dit betekent dat u bij een kat het tuitje voor de helft en bij een grote hond geheel in het oor steekt waarbij de tube verticaal wordt gehouden. Deze behandeling moet, tenzij anders voorgeschreven, dagelijks herhaald worden. Na 1 week kunt u terugkomen voor controle. Controle van de oren is belangrijk om te kijken of de zalf goed op zijn plek komt en zijn werking goed doet.

 

Nabehandeling en preventie

In hardnekkige gevallen is het verstandig beide oren regelmatig te reinigen met oorcleaner. Daarnaast de hond niet laten zwemmen omdat vochtige oren meer kans hebben te gaan ontsteken. De oren nooit schoonmaken met wattenstaafjes omdat hiermee ernstige schade aan het oor toegebracht kan worden. Lijkt de oorontsteking toch terug te komen neem dan direct contact op met uw dierenarts en voorkom erger. Vervelende chronische oorontstekingen kunnen alleen maar ontwikkelen uit onvoldoende uitbehandelde "gewone"oorontstekingen. Echter een chronische ontsteking is vele malen moeilijker te genezen.