Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
 • Bolder 74
 • honden (1)
 • honden (8)
 • katten (3)
 • konijnen (3)
 • vogels (2)

 

 

TTA-rapid - chirurgie voor het herstel van een ruptuur van de voorste kruisband

 

Sinds kort is TTA-rapid ook mogelijk bij Dierenziekenhuis Drachten.

 

Welke behandelingsmogelijkheden zijn er?

 

 1. Operatief ingrijpen met een relatief ouderwetse techniek, het plaatsen van een kunstband. Dit gaat nog steeds vaak goed, vooral bij kleinere honden, nadeel is dat de revalidatie langdurig is en er altijd een wat stijvere knie overblijft.
 2. Operatief ingrijpen middels moderne technieken, waarbij de krachten in het gewricht veranderd worden door de stand van het onderbeen te veranderen zodat de kruisband overbodig wordt. Het voorkomt het schuiven.
 3. Een van de laatste ontwikkelingen is de TTA Rapid methode. De resultaten van de TTA Rapid zijn tot nu toe zeer goed te noemen, de operatie is sneller uit te voeren dan TPLO en gewone TTA en de patiënten hebben een kortere revalidatie tijd dan bij de oudere methodes zoals TPLO.

 

TTA-rapid, hoe werkt het?

 

· Nadat de diagnose Kruisbandruptuur is gesteld en er wordt gekozen voor herstel via de TTA-rapid methode wordt er eerst een röntgenfoto gemaakt van de knie (zijdelingse opname)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Via de röntgenfoto kunnen we de maat van een te plaatsen implantaat opmeten. Nadat dit is gebeurd starten we met de operatie zelf. Hoe deze operatie verloopt is duidelijk te zien op het filmpje hieronder.

 

 

 

 

 • Wij adviseren om de eerste 3 weken nadat de hond is geopereerd deze alleen aan de lijn uit te laten (korte wandelingetjes), de patiënt mag beslist nog niet springen of traplopen.
 • De volgende 3 weken mag de wandeltijd opgevoerd worden en is springen of traplopen nog steeds niet toegestaan.
 • 6 weken na de operatie maken we een controle röntgenfoto. We bekijken dan of er voldoende nieuwe botgroei is en of het implantaat nog steeds op de goede plek zit, zo ja dan kan er vanaf dat moment binnen een paar weken toegewerkt worden naar de normale bewegingsactiviteit zoals de hond dat voor de problemen gewend was.
 • Soms gaat het herstel zo voorspoedig dat een controlefoto niet eens meer nodig is.

 

De voordelen op een rijtje:

 

 • De operatie is minder ingrijpend dan de oudere methodes, zoals TPLO (minder implantaten/lichaamsvreemd materiaal) geeft minder complicaties
 • kortere operatietijd, dus minder lange narcose, dus veiliger
 • sneller herstel van het gewricht in vergelijking met andere methoden
 • kortere revalidatietijd
   

 

TPLO - chirurgie voor het herstel van een ruptuur van de voorste kruisband

 

Scheuren van de voorste kruisband zien we bij twee typen honden; in de eerste plaats bij jonge vaak zware, atletische honden zoals de rottweiler, herder, berner sennen, beauceron etc. en ten tweede zien we ze ook bij de wat oudere honden van elk ras, vaak ook kleinere rassen. Deze scheuren ontstaan door overbelasting van de kruisband. Dit gebeurt vaak tijdens een explosieve beweging, zoals jagen achter een vogel of bij spelen met stokken. Bij oudere honden echter kan de band scheuren bij dagelijkse bewegingen en dat omdat er slijtage en degeneratie op de band zit. De band scheurt bij slechts een klein aantal honden direct helemaal. Meestal is er een voorgeschiedenis van kleine scheurtjes die aanleiding geven tot periodes van mank zijn. In de beginfase reageert de hond dan ook nog goed op pijnstillers of ontstekingsremmers en dat zolang de scheurtjes klein zijn.


Als de band echter helemaal scheurt ontlast de patiënt de poot geheel en zullen pijnstillers geen of nauwelijks verbetering veroorzaken. Gedeeltelijke scheuren van de voorste kruisband leiden in onze ervaring steeds tot gehele rupturen. Deze totale scheuren kunnen optreden dagen, weken, maanden, of jaren na het optreden van de eerste partiële scheuren. Eens de band helemaal gescheurd is wordt de knie instabiel en treedt het schuifladesyndroom op. Hierbij is de knie abnormaal te bewegen. Om dit uit te testen is het meestal nodig om de patiënt te sederen. De knie wordt dan stevig vastgenomen en onderzocht op het voorwaarts schuiven van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Indien dit kan is de schuifiade positief.

 


Ook tijdens het wandelen zal deze abnormale beweeglijkheid in de knie aanwezig zijn. Daardoor maalt de knie op de duur haar eigen meniscus kapot. Onderzoek heeft aangetoond dat scheuren van de kruisband die niet worden geopereerd in 100% van de gevallen leiden tot meniscusscheuren na een jaar. Bij grote honden zijn een maand na het optreden van een voorste kruisband scheur reeds 85 % van de meniscussen gescheurd. Als een scheur van de kruisband optreedt is het dus verstandig om de in greep redelijk snel uit te voeren. Spijtig genoeg treden er ook nog scheuren van de meniscus op na een herstellende ingreep en dit in nog 15% van de patiënten. Hoewel dit wat ontgoochelend is, is het alleszins veel beter dan in de 100% die anders te verwachten is.

 


Rupturen van de voorste kruisband worden, zoals reeds aangegeven, best chirurgisch behandeld. Er werden meer dan 100 technieken beschreven voor het herstellen van deze afwijking. Wat daarbij opviel, was dat de resultaten van de chirurgie slechter werden naarmate de hond meer woog. Er werden bij deze zware honden vaak meniscusscheuren waargenomen; soms maanden na de oorspronkelijke ingreep. Tevens bleven de dieren vaak mank, vooral na rust. Ook trad er zelfs na een ingreep behoorlijk wat artrose op.

 

Daarom werd een geheel nieuwe techniek ontwikkeld. Deze heet de TPLO of "Tibia Plateau Leveling Osteotomy". Een mond vol dus. Deze techniek verandert de hoek van de tibia (het onderste been van de knie), zodat de hondenknie meer op een mensenknie gaat lijken. De hoekverandering ontstaat na doorzagen en terug vastzetten van het bot in een andere hoek met een speciaal ontwikkelde plaat en schroeven. Door deze hoekverandering is er minder druk op de meniscus en ontstaat er bij het wandelen geen schuifladefenomeen. De knie kan zo tot rust komen en er zal geen of nauwelijks artrose ontstaan.
Het herstel na de ingreep moet langzaam gebeuren. Daarom moet de patiënt tot zes weken na de ingreep aan de korte lijn gehouden worden. In huis mag hij echter vrij bewegen. Wandelingen moeten kort zijn. Tien minuten is echt het maximum, al mag dit meermaals per dag.Na zes weken mag de patiënt meer doen. Maar hem dan loslaten en plots alles laten doen, is te veel van het goede. De knie wordt dan overbelast. Daarom moet de fysieke opbouw langzaam gebeuren; over een periode van één tot twee maanden.