Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • Bolder 74
  • honden (1)
  • honden (8)
  • katten (3)
  • konijnen (3)
  • vogels (2)

 

 

 

Hartproblemen bij de hond

 

Honden hebben nog weleens last van hartaandoeningen. Bij de hond komen de volgende aandoeningen het meest voor.

 

• Klepinsufficiëntie, de kleppen in het hart werken niet naar behoren.
• Gedilateerde cardiomyopathie, een aandoening van de hartspier
• Aangeboren afwijkingen

 

Klepinsufficiëntie

Deze aandoening komt vaker voor bij kleinere tot middelgrote rassen dan bij de grote rassen en ontstaat vaak bij het toenemen van de leeftijd. In het hart zitten tussen de verschillende boezems en kamers kleppen die ervoor zorgen dat het bloed maar één kant op kan stromen. Deze kleppen zullen op het juiste moment dicht vallen en er zo voor zorgen dat het hart efficiënt het bloed kan rondpompen. Deze kleppen zijn normaal glad en passen goed op elkaar aan. Wanneer deze kleppen ziek worden zullen er knobbeltjes op ontstaan en sluiten ze niet goed meer op elkaar aan. Nu is er sprake van klepinsufficientie. Wanneer bij lichamelijk onderzoek naar het hart geluisterd wordt zal de dierenarts zeggen dat hij/zij een ruis hoort. De ruis is het geluid dat ontstaat wanneer het bloed langs de kleppen terug stroomt in de verkeerde richting in het hart.

Wanneer een hond last heeft van klepinsufficientie kan de hond last krijgen van een verminderd uithoudingsvermogen, soms gaan ze hoesten ten gevolge van vocht in de longen. Sommige honden hebben jaren lang klepinsufficientie zonder hier last van te hebben. Indien de hond er last van krijgt en klachten krijgt kunnen er medicijnen worden gegeven.

 

 

1. Normale klep
2. Normale sluiting van de kleppen
3. Regurgitatie
4. Verdikte en vervormde klep
5. Klepinsufficiëntie
6. Gezonde situatie

 

 

Gedilateerde cardiomyopathie

Deze aandoening komt vaker voor bij middelgrote tot grote rassen en vaker bij reuen van middelbare leeftijd. De ziekte heeft ook vaak een heftiger verloop dan bij de problemen met klepinsufficientie. Het is bewezen dat bepaalde voedingsdeficiënties een oorzaak kunnen zijn of bepaalde virussen. Echter veel is nog niet bekend hierover.

Bij deze aandoening raakt het hart uitgerekt en vergroot. De samentrekkingen van het hart zijn zwak. Het hart kan zijn functie niet goed meer vervullen en het lichaam zal niet goed meer van bloed en zuurstof voorzien kunnen worden. In het begin zal het lichaam zich aan kunnen passen maar op een gegeven moment zullen er klachten ontstaan.

 

GEZOND HART
1. Linker boezem
2. Linker kamer
3. Rechter kamer
4. Rechter boezem
5. Aorta (grote lichaamsslagader)GEDILATEERDE CARDIOMYOPATHIE
1a. Vergrote linker boezem
2a. Vergrote linker kamer
3a. Verdunde hartwand
4a. Vergrote rechter kamer
5a. Vergrote rechter boezem
6a. Aorta (grote lichaamslagader)


 

Symptomen passende bij hartaandoeningen

• Lusteloosheid
• Benauwdheid
• Slechte eetlust
• Flauwvallen
• Dikke buik ten gevolge van ophoping van vocht
• Andere klachten ten gevolge van slechte circulatie van bloed (orgaansystemen aangedaan)

 

Diagnose

De diagnose zal worden gesteld aan de hand van een lichamelijk onderzoek en na het beluisteren van het hart. Er kan indien nodig een röntgenfoto gemaakt worden om te kijken of het hart gedilateerd (vergroot) is. Ook kan er overwogen worden om een echo, een ECG of een Holter-ECG te maken.

Holter - ECG
In dit geval krijgt uw hond een jasje aan. In dit jasje zit een apparaat dat gedurende 24-uur het ECG van uw hond registreert en opslaat. Uw hond hoeft niet te worden opgenomen en kan gewoon zijn normale routine volgen. Na 24 uur wordt het jasje uitgetrokken en het kastje uitgelezen. Een paar dagen later hebben we de uitslagen.
Een holter-ECG onderzoek is bedoeld voor hartritme stoornissen die niet continu aanwezig zijn. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan dieren die flauwvallen bij inspanning. Een andere reden om dit onderzoek te doen is bij dieren waarbij onduidelijk is of de geregistreerde hartritmestoornissen dusdanig erg zijn dat behandeling nodig is. Dus bij dieren met hartritme stoornissen maar zonder klinische klachten.
Dierenziekenhuis Drachten beschikt over alle hierboven genoemde apparatuur om tot een diagnose te komen.

 

Therapie

Er zijn verschillende medicijnen die kunnen zorgen voor een betere werking van het hart. Indien uw hond last heeft van hartproblemen zal er voor gekozen worden om de juiste medicijnen te gaan geven. Deze medicijnen moeten levenslang worden gegeven maar zullen ervoor zorgen dat uw hond weer een prettig leven kan leiden.

 

 

Wat is een aangeboren hartaandoening ?

In tegenstelling tot een hartaandoening die zich ontwikkelt tijdens het leven van de hond, bestaat er ook een meer zeldzame vorm van hartaandoeningen: aangeboren hartafwijkingen. Ten gevolge van een fout die optreedt tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder, wordt de pup geboren met een afwijkende bouw van het hart. Meestal betreft het een opening of vernauwing op een plaats waar dit niet hoort…

 

Diagnose

Een aangeboren hartafwijking gaat meestal gepaard met een hartgeruis. Daarom is het belangrijk dat de dierenarts tijdens het vaccinatiebezoek met zijn stethoscoop naar het hart van uw pup luistert. Zelfs indien de dierenarts een hartgeruis vaststelt, wijst dit niet noodzakelijk op een probleem. Veel jonge dieren hebben een licht bijgeruis dat meestal spontaan verdwijnt op de leeftijd van 6 maanden. Het is wel belangrijk dit goed op te volgen!
Indien het hartgeruis erg sterk is of persisteert na 6 maanden (of de pup tot een risicoras behoort), is een meer gedetailleerd onderzoek nodig voor een precieze diagnose (echo).
Een vroege diagnose is niet alleen belangrijk voor de overlevingskansen van de pup. Het levert ook belangrijke informatie op voor de fokker (zie erfelijkheid)!

 

Behandeling

De behandeling hangt af van de aard en de ernst van de afwijking. In sommige gevallen kan men chirurgisch ingrijpen. In de meeste gevallen zal men echter proberen de aandoening met medicatie onder controle te houden.

 

Erfelijkheid

Aangeboren hartafwijkingen zijn vaak erfelijk. De nakomelingen van aangetaste ouders hebben hierdoor een sterk verhoogde kans op een aangeboren hartafwijking. Daarom is het belangrijk aangetaste ouders uit de fok te weren. Indien bij uw pup een hartafwijking wordt vastgesteld, is het belangrijk de fokker hiervan op de hoogte te brengen. Om dezelfde reden is het ook af te raden met uw eigen pup op latere leeftijd een nestje te krijgen.

 

 

 

Een informatief filmpje over hartproblemen: