Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • Bolder 74
  • honden (1)
  • honden (8)
  • katten (3)
  • konijnen (3)
  • vogels (2)

Inleiding


Arthrose is een ziekte van een of meerdere gewrichten die met pijn gepaard gaat. Honden (en katten) kunnen er dus langdurig kreupel door worden. Het gladde kraakbeenkapsel over de beide betrokken botuiteinden in het gewricht is hierbij beschadigd. Later kunnen daardoor ook botwoekeringen aan de randen van de gewrichten ontstaan.

 

Oorzaak


Arthrose kan door verschillende oorzaken ontstaan, de meest voorkomende zijn:

- herhaald of langdurig optredende kleine overbelasting
- standsafwijkingen van de poten
- verouderingsprocessen van het gewricht
- erfelijke factoren, denk hierbij bijvoorbeeld aan heup dysplasie of elleboog dysplasie.
- breuk van een botdeel in het gewricht.
- na ontstekingen en bij reuma

 

Klachten


De klachten ontstaan meestal sluipend, maar ze kunnen ook plotseling voor het eerst optreden. Plotseling kreupel worden van een dier na bijv. verstappen is een mogelijkheid. Deze kreupelheid ebt pas na langere tijd geleidelijk aan weer weg.
De dieren zijn vaak 'startkreupel', dat wil zeggen dat ze kreupel zijn bij het beginnen van bewegen of bij het opstaan na het slapen. Meestal 'lopen' de dieren 'door' de kreupelheid 'heen' met andere woorden: de kreupelheid gaat over nadat het dier een tijdje in beweging is geweest.

 

Diagnose

De diagnose stel je door te kijken naar de verschijnselen, de kreupelheid, die de hond laat zien. Aan de hand daarvan moet natuurlijk een goed lichamelijk onderzoek gedaan worden om te weten om welk(e) gewricht(en) het precies gaat. Dan moet er een röntgenfoto gemaakt worden. Hierop kan bij arthrose worden gezien dat de ruimte tussen beide botten in het gewricht soms kleiner is dan normaal, meestal zullen er botwoekeringen op de randen van de gewrichten te zien zijn. Soms kan de situatie zo ernstig zijn dat beide botten van het gewricht door deze botwoekeringen nauwelijks meer ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.

 

Behandeling

Genezing is niet meer mogelijk omdat arthrose pas in een laat stadium tot uiting komt
en omdat de ziekte met niet terug te draaien verval gepaard gaat. We moeten de hond (of kat) dus helpen met verzachtende en ondersteunende therapie. Die kan bestaan uit:

1.  Afremmen van verdere achteruitgang.
• Pijnstillers/ontstekingsremmers (in de vorm van NSAID's)
•corticosteroïden doorbreken de ontstekingsreactie resoluter en kunnen er in het begin bij gegeven worden.
•chrondroïtinesulfaat beschermt het kraakbeen (pil, voederadditief, dieet).

2. Behoud van bewegingsmogelijkheden.
training:
• rechtlijnige regelmatige beweging, bijvoorbeeld draven naast de fiets, ook zwemmen is erg goed. Overbelasting moet daarbij natuurlijk voorkomen worden. Wilde spelletjes met ballen en ander speelgoed is dus af te raden.
fysiotherapie:
• Handmatig passief bewegen van het aangedane gewricht (dit heeft een positieve beïnvloeding op het kraakbeen). U kunt door ons ook doorverwezen worden naar een dierenfysiotherapeut.
medicatie:
• Pijnstillers/ontstekingsremmers (in de vorm van NSAID's)
• Anabolica werkt spierversterkend en heeft een eiwitopbouwende werking, i.c.m. spiertraining werkt het stabiliserend voor het gewricht

3. Voorkomen van overbelasting
• Belangrijk is dat de beweging goed over de dag verdeeld wordt. Dus niet een keer per dag ver lopen maar 4 keer per dag, en liefst nog vaker, een kort stukje. Hetzelfde geldt voor de hele week, dus geen extra lange strandwandeling op zondagmiddag meer.
• Op gewicht houden van de dieren: zware honden belasten hun gewrichten meer, waardoor meer slijtage van de gewrichten optreedt. Indien nodig kan een 'light dieet' gebruikt worden, waarbij we graag een dieetadvies geven. Dit voedsel bevat minder calorieën, maar geeft toch een verzadigd gevoel.

 

Prognose


Dieren met arthrose kunnen met een juist ingestelde behandeling vaak nog jaren
pijnloos bewegen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de mate van de aandoening.

Als u nog vragen mocht hebben over deze aandoening kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met onze praktijk.