Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
 • Hamster

Hamster

De hamster (onderfamilie Cricetinae)

 • Van nature: nachtdieren. Sommige soorten zijn groepsdieren, andere leven solitair.
 • Huisvesting: in een ruim hok met een donkere slaapplaats.
 • Knuffel- of kijkdier: mits met beleid en onder toezicht van een volwassene: beiden.
 • Voeding: hamstervoer. Eventueel extra groenten en fruit en dierlijke eiwitten.
 • Leeftijd: wordt ongeveer twee tot drie jaar oud.
 • Kosten aanschaf en verzorging: laag tot gemiddeld.

 

Wist u dat:

 • De goudhamster (Syrische hamster) in 1839 ontdekt werd in Syrië?
 • Een hamster, als hij een vijand af wil schrikken, zijn wangzakken opblaast om groter te lijken?
 • Alleen Syrische hamsters een winterslaap houden? Dwerghamsters doen dat niet.

 

Algemeen

De hamster is een knaagdier dat veel als huisdier gehouden wordt. Dit komt mede door zijn handzame formaat en het feit dat kinderen dol zijn op dit grappige diertje. Toch is het erg verstandig dat ouders altijd een oogje in het zeil houden als kinderen met hamsters omgaan. Hamsters zijn namelijk tere diertjes, ze zijn niet altijd 'knuffelproof'. Sommige hamstersoorten leven solitair, en kunnen absoluut niet samen met soortgenoten worden gehouden, maar er zijn er ook die gezelschap wel op prijs stellen.

 

Als u overweegt om een hamster als huisdier te kopen, is het belangrijk dat u zich van tevoren goed laat informeren. Deze huisdierenbijsluiter kan u daarbij helpen.

 

Verschillende varianten

Er zijn zo'n twintig verschillende hamstersoorten, die lang niet allemaal als huisdier worden gehouden. Hamsters die geschikt zijn als huisdier zijn onder andere de Syrische hamster (Mesocricetus auratus) en een aantal dwerghamstersoorten. De verschillende hamstersoorten komen voor in verschillende kleuren en vachtstructuren. Zo zijn er gladharige hamsters, maar ook dieren met lang haar of een rex-vacht (gekrulde vacht). Syrische hamsters met een goudkleurige vacht (wildkleur) heten goudhamsters, maar de Syrische hamster komt ook voor in andere kleuren.
Een dwerghamstersoort die veel als huisdier gehouden wordt, is de Russische dwerghamster (Phodopus sungorus sungorus). Daarnaast zijn er ook nog de Campbelli dwerghamster, Roborovski dwerghamsters en de Chinese dwerghamster. De Russische, Campbelli- en Roborovski dwerghamsters zijn kortstaartdwerghamsters. Ze hebben, hun naam zegt het al, een kort staartje. De Chinese dwerghamster is een langstaartvariant, met een grijsbruin gestreepte vacht.

 

Natuurlijk gedrag

Hamsters zijn schemer- en nachtdieren. Overdag slapen ze graag en laten ze zich niet veel zien. De Russische dwerghamster vormt een uitzondering op de regel, die is ook wel overdag actief. Syrische hamsters en langstaart dwerghamsters zijn goede klimmers, maar de kortstaart dwerghamstersoorten leven vooral op de grond.
Een hamster kan hamsteren, dat wil zeggen dat het dier eten verzamelt in twee grote wangzakken en dit vervolgens meeneemt naar het hol.
In de natuur houden Syrische hamsters een winterslaap. Dit gebeurt echter doorgaans pas als de temperatuur onder de tien graden Celsius blijft, wat in onze huiskamers niet voorkomt. Het is niet nodig voor de gezondheid van de hamster om een winterslaap te houden. Een hamster in winterslaap ligt half opgerold met de voorpootjes vooruit en voelt koel, maar wel zacht, aan. Is uw hamster toch in winterslaap gegaan en wilt u hem er uit halen, warm hem dan langzaam op.

 

Huisvesting

Een hamsterkooi moet goed geventileerd en knaagbestendig zijn. Bij de dierenspeciaalzaak zijn speciale hamsterkooien te koop, waarin hamsters veilig gehuisvest kunnen worden. De minimale maat voor een hamsterkooi is 50 x 30 centimeter. Het beste is een kooi met horizontale spijlen, zodat de hamster kan klimmen. Soms worden hamsters in glazen bakken gehouden. Op zich is dat - als de hamster voldoende bewegingsvrijheid heeft - geen probleem, maar een nadeel is wel dat de hamsters niet de gelegenheid hebben tegen de spijlen op te klauteren. Voor kortstaart dwerghamsters zijn deze verblijven wel erg geschikt. In het hamsterhok is een donkere schuilplaats noodzakelijk, waarin de hamster kan slapen. Hiervoor zijn speciale hamsterhuisjes te koop. Ook is het mogelijk om de hamster zelf een holletje te laten maken, maar dan moet er wel voldoende bodembedekking in de kooi aanwezig zijn. Geschikte bodembedekkers voor hamsters zijn bijvoorbeeld materialen op basis van maïs of hennep. Eventueel kunt u houtkrullen gebruiken, maar niet van naaldhout omdat daar giftige stoffen uit vrij kunnen komen. Hooi is ook nodig, zowel als voer als om holletjes mee te maken. Zorg ervoor dat de bodembedekking goed absorbeert en stofvrij is. De meeste hamstersoorten zijn zindelijk. Het is verstandig om in de hoek van de kooi waar de hamster zijn behoefte doet wat kattenbakvulling op de bodem te leggen. Zo is de toiletplaats gemakkelijk schoon te houden. Kies geen klompvormende korrels, deze kunnen bij inslikken verstopping veroorzaken. Hamsters hebben graag beweging. Als de hamsters niet kunnen ontsnappen en de omgeving veilig is, is het verstandig om ze van tijd tot tijd buiten de kooi de pootjes te laten strekken. Zorg er ook voor dat ze in hun verblijf wat te doen hebben. Daarvoor zijn er hamsterspeeltjes, schuilplaatsen en loopradjes te koop bij de dierenspeciaalzaak. Kies altijd voor een gesloten looprad zonder spijlen en zonder standaard, zodat de hamster niet knel kan komen te zitten met bijvoorbeeld zijn poten of zijn kop. Als de hamster continu in het radje loopt, is het beter om het rad maar korte tijd per dag in het hok te hangen zodat het dier zichzelf niet uitput.

 

Voor Chinese dwerghamster en Syrische hamsters geldt dat het solitair levende dieren zijn. In het wild zoeken ze hun soortgenootjes alleen op om te paren, en zodra de moeder haar jongen heeft grootgebracht, verlaten zij het nest om alleen verder te leven. Deze hamsters kunnen dus niet samen met soortgenoten in één verblijf worden gehouden. Sommige hamstersoorten, zoals de Russische dwerghamster, Roborovski dwerghamster en Campbelli dwerghamster leven van nature in kleine groepjes. Deze diertjes zijn het gelukkigst als ze hun territorium met soortgenoten mogen delen. Toch is voorzichtigheid geboden als u een nieuwkomer in het hok van de 'oude' hamster plaatst; de kans is groot dat de oorspronkelijke bewoner deze indringer niet zonder slag of stoot accepteert. Daarom is het verstandig om de twee hamsters samen in een compleet nieuw hok te zetten, dat niet de geur draagt van één van de hamsters. De kans is groot dat de twee elkaar op neutraal terrein prima accepteren.

 

Verzorgen en hanteren

Hamsters kunnen bijten, maar doen dit niet vaak. Als een hamster bijt, is dit meestal omdat hij ziek is, ergens pijn heeft of omdat hij te hardhandig wordt opgepakt. Ook wanneer hamsters uit hun slaap gewekt worden, kunnen ze erg schrikken en dan bijten. Hamsters kunnen erg tam worden. Het is verstandig de hamster van jongs af aan regelmatig op te pakken en te aaien, zodat hij eraan went. Til het diertje altijd voorzichtig op door hem van voren of opzij rustig in uw handen te scheppen en laat hem in het kommetje van uw hand zitten. Een hamster kan het als bedreigend ervaren als u hem onverwachts van boven oppakt, en zal dan proberen te vluchten of bijten. Hamsters zijn erg snel, let dus op dat ze niet uit de hand of van tafel springen.
Omdat hamsters klein en teer zijn, is het zaak jonge kinderen te leren dat ze er heel voorzichtig mee om moeten gaan. Houd altijd een oogje in het zeil als de kinderen een hamster willen oppakken. Een hamster is te klein en te teer om daadwerkelijk geknuffeld te worden.

 

Soms moeten de nagels van een hamster worden geknipt. Om te voorkomen dat u in het leven knipt, kunt u dit door de dierenarts laten doen, maar als u voorzichtig te werk gaat, kunt u het met een speciaal nageltangetje zelf doen.
Als u een langharige hamstersoort heeft, moet de vacht regelmatig (voorzichtig!) ontward en gekamd worden.
Natuurlijk moet u de kooi regelmatig schoonmaken. Vervang wekelijks het bodemmateriaal en maak ook de inrichting zoals loopradje of slaaphuisje, drinkflesje en voerbakje schoon. Omdat hamsters voedsel in hun nest bewaren, moet u dit dagelijks even controleren. Verwijder voer dat kan bederven.

 

Voeding

Hamsters gedijen het best op speciaal hamstervoer dat u kunt kopen bij de dierenspeciaalzaak. Alle hamstersoorten hebben dierlijke eiwitten nodig om gezond te blijven, in de natuur eten ze bijvoorbeeld insecten om in deze behoefte te voorzien. In compleet hamstervoer zitten alle voedingsstoffen die een hamster nodig heeft. Het is beter om biks te voeren dan om gemengd voer te geven. Uit het gemengde voer snoept een hamster vaak de lekkere zaden en noten die erg vet zijn en weinig calcium bevatten. Hierdoor wordt het voer te eenzijdig en kan het dier bijvoorbeeld gaan lijden aan botontkalking. De hoeveelheid biks is tien tot twaalf gram per dier per dag. Dit kan aangevuld worden met groenten of fruit, of bijvoorbeeld een stukje kaas of ei. Ook kunt u soms wat katten- of hondenbrokjes geven. Zorg er wel voor dat u de hamster niet overlaadt met extraatjes. Als u ziet dat het dier het speciale hamstervoer laat staan, krijgt hij teveel 'lekkers' en loopt u het risico dat hij belangrijke voedingsstoffen mist.
Hamsters moeten kunnen knagen om hun tanden af te laten slijten. Geef daarom takken van bijvoorbeeld wilg en eventueel af en toe noten. Hamsters hebben onbeperkt vers drinkwater nodig. Dit kunt u voeren in een bakje of in een drinkflesje. Controleer bij een drinkflesje dagelijks of de drinknippel niet verstopt is geraakt.

 

Van jong tot volwassen dier

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is bij jonge hamsters te zien als u onder de staart kijkt. Bij vrouwtjes is de afstand tussen de anus en de plasopening veel kleiner dan bij mannetjes, terwijl er bij mannen haar groeit tussen beide openingen. Bij volwassen hamsters is het geslachtsonderscheid gemakkelijker te maken: als u van bovenaf kijkt, ziet u dat vrouwtjes een afgerond achterwerk hebben. Dat van mannetjes loopt toe in een punt.

 

Hamsters zijn op een leeftijd van vier tot vijf weken al vruchtbaar, maar als ze erg jong zijn, zijn ze nog niet in staat een nestje groot te brengen. Zet nooit zomaar een mannetje en een vrouwtje bij elkaar, ze kunnen dan gaan vechten. Een hamstervrouwtje is eens per vier dagen bereid te paren. Ze draagt haar jongen, afhankelijk van de soort, tussen de 15 en 21 dagen. Per keer worden er ongeveer vijf tot acht jongen geboren. Pasgeboren hamsters zijn kaal en blind, en erg klein. Als de moeder zich bedreigd of niet op haar gemak voelt, bestaat de kans dat ze haar jongen doodt of opeet. Als de jongen twee weken oud zijn, nemen ze al regelmatig een kijkje buiten het nest. Op de leeftijd van drie tot vier weken kunnen ze apart van de moeder gehuisvest worden. Dit geldt echter niet voor de jongen van de Roborovski dwerghamster, deze moeten vijf weken bij de moeder blijven. Zorg ervoor dat mannetjes en vrouwtjes van elkaar gescheiden worden. Hamsters worden tussen de twee en drie jaar oud.

 

Ziekten en erfelijke aandoeningen

Een gezonde hamster heeft een glanzende vacht en een levendige uitstraling. De oogjes zijn helder en droog, en de nagels niet te lang. Een gezonde hamster ademt rustig en regelmatig. Hamsters zijn over het algemeen sterke dieren. Ze worden niet snel ziek maar als u ziet dat het dier sloom, lusteloos of apathisch is, is de kans groot dat hij iets onder de leden heeft. Ook is het verstandig alert te zijn op de volgende verschijnselen: een opgetrokken rug, sterke vermagering, een mottige vacht, veel water drinken en diarree (vaak herkenbaar aan plakkerige ontlasting in de vacht). Het is vaak moeilijk om te zien of een hamster niet goed eet of drinkt. Als een hamster geen eetlust heeft, blijft het dier nog wel hamsteren. Het voerbakje raakt in dat geval dus wel leeg, maar het holletje ligt vol ongebruikt voedsel.
Om te voorkomen dat een hamster ziek wordt, is het zaak de kooi goed schoon te houden, en ervoor te zorgen dat het dier gezonde, uitgebalanceerde voeding binnenkrijgt.
Veel voorkomende aandoeningen bij hamsters zijn verwondingen, tandproblemen, diarree en benauwdheid of longontsteking. Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van uw hamster altijd een dierenarts.

 

Benodigde ervaring

Voor het op een verantwoorde wijze houden van dit huisdier is geen specifieke ervaring nodig. Zorg er wel voor dat u zich van tevoren goed informeert.

 

Kosten

U kunt een hamster aanschaffen bij een fokker, een dierenspeciaalzaak of een asiel of knaagdierenopvang. De prijs van een hamster hangt af van de soort, vachtkleur en vachtsoort. Over het algemeen kunt u voor minder dan twintig euro slagen. Een hamsterkooi, compleet ingericht met huisje, drinkflesje en voerbak is bij de dierenspeciaalzaak te koop vanaf ongeveer vijftig euro. Hooi, bodembedekker en droogvoer koopt u vanaf honderd euro per jaar.
Daarnaast kunt u voor kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt.

 

Bijzonderheden

 • De meeste hamsters zijn echte nachtdieren en kunnen veel lawaai maken ’s nachts. Overdag willen ze juist niet gestoord worden. Dit is vaak teleurstellend voor kinderen!
 • Wanneer hamsters los mogen lopen, kunnen ze door knagen veel schade veroorzaken. Pas op met snoeren, en let ook op dat het dier niet in een ruimte kruipt waar hij niet meer uit kan komen (bijvoorbeeld onder het aanrecht).
 • Laat kinderen nooit alleen met huisdieren!

 

bron: LICG (Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren)