Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • fretten (7)


Bent u eigenaar van een of meerdere fretten en wilt u voorkomen dat zij zich verder voortplanten? Of wilt u af van die, voor de meeste mensen onaangename, ‘specifieke’ frettengeur?

 

Tot voor kort werden fretten door middel van een operatie onvruchtbaar gemaakt. Daarmee verdween de mogelijkheid tot voortplanting, het territoriale gedrag en ook de sterke geur. De castratie of sterilisatie van de fret lijkt echter niet geheel zonder bijwerkingen. Uit studie van de Universiteitskliniek in Utrecht is gebleken dat er een mogelijke relatie is tussen het chirurgisch castreren/steriliseren van fretten en het ontstaan van bijniertumoren. Daarom werd er gezocht naar een goed alternatief. Als alternatief werd het plaatsen van een hormoonimplantaat Suprelorin onderzocht. Dit bleek zeer goed te werken. Het implantaat onderdrukt zolang het werkzaam is de afgifte van geslachtshormonen. Net als bij een chirurgische castratie/sterilisatie wordt die specifieke frettengeur en het “haantjesgedrag” een heel stuk verminderd. Het gebruiken van een implantaat kunt u beschouwen als een chemische castratie/sterilisatie.
Vrouwtjes worden niet meer loops en hebben daardoor ook geen kans meer op beenmergdepressie (hierover later meer).

 

Na het plaatsen van het implantaat zijn de mannetjes en vrouwtjes dus niet meer bronstig of vruchtbaar, vertonen ze minder territoriaal gedrag en kunnen meestal weer probleemloos met elkaar spelen.

 

Suprelorin laat weinig bijwerkingen zien en is in 2 soorten beschikbaar, een lichte en een zwaardere versie. Het lichte implantaat werkt ongeveer 2 jaar. Het zwaardere implantaat 3-4 jaar. Het implantaat is eenvoudig te plaatsen, uw fretje hoeft hiervoor niet onder narcose. U kunt het vergelijken met het plaatsen van een identificatiechip.
Het implanteren kan vanaf de leeftijd van 3 tot 4 maanden. Vrouwtjes worden loops van maart tot ongeveer augustus. Wij adviseren daarom een vrouwelijke fret in het begin van het nieuwe jaar te laten voorzien van een implantaat. Bij mannetjes kunt u eventueel wachten tot ze duidelijk seksueel gedrag laten zien.

 

 

 

Beenmergdepressie

Beenmergdepressie kan ontstaan wanneer een moertje (vrouwelijke fret) niet gedekt wordt. Bij fretten blijft een moertje namelijk loops totdat ze gedekt wordt. Als wisselwerking blijft de aanmaak oestrogenen (hormoon) hoog en stopt pas er een bevruchting plaats vindt.
Door de langdurige aanmaak van hormonen produceert het beenmerg onvoldoende rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes, dit wordt beenmergdepressie genoemd.

Naarmate de beenmergdepressie langer duurt, kunnen er symptomen optreden zoals: bloedingen in huid, slijmvliezen, zwarte ontlasting, verlammingen, ontstekingen van de organen en van de baarmoeder. Uiteindelijk zal het moertje niet meer eten en sterven.