Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
 • Fret

Fretten

de fret (Mustela putorius furo)

 • Van nature: roofdier dat tot de marterachtigen behoort.
 • Huisvesting: speciaal frettenverblijf.
 • Knuffel- of kijkdier: beiden, maar fretten zijn geen knuffeldieren voor kinderen.
 • Voeding: frettenvoeding of kittenbrokjes.
 • Leeftijd: maximaal zes tot tien jaar
 • Kosten aanschaf en verzorging: gemiddeld.

 

Wist u dat:

 • De Latijnse naam van de fret vrij vertaald ‘stinkende muizendodende dief’ betekent?
 • De fret net als de hond en de kat een roofdier is?
 • Fretten dol zijn op het stelen en verstoppen van spulletjes als sokken en aanstekers?

 

Algemeen

De fret is een langgerekt roofdiertje met een flexibel lijf en korte pootjes, dat tot de familie van de marterachtigen behoort. Het is de gedomesticeerde vorm van de bunzing. Bunzing en fret zijn onderling te kruisen, maar de kruisingen die dat oplevert, zijn ongeschikt als huisdier. De fret is familie van onder meer de steenmarter, otter, wezel, hermelijn en nerts. Al voor de jaartelling werden de jachtkwaliteiten van de fret gebruikt bij de jacht op voornamelijk konijnen en het bestrijden van muizen en ratten.
Als u overweegt om een fret als huisdier te kopen, is het belangrijk dat u zich van tevoren goed laat informeren. Deze huisdierenbijsluiter kan u daarbij helpen.

 

Verschillende varianten

Wildkleur en albino zijn de meest geziene kleuren bij de fret. De wildkleur heeft een zwartbruine tekening, die in allerlei variaties kan voorkomen: licht of donker en met of zonder ‘boevenmaskertje’ over de ogen. De kleur kan gedurende het leven van de fret en ook afhankelijk van het jaargetijde van tint verschieten. De witvoetvariant van de wildkleur heeft witte voetjes en een witte ‘slab’ op de keel. De albino is wit met rode ogen. Vrij bekend is verder de kaneel- of zandkleurige cinnamon of sandy-colour fret.
Daarnaast zijn er nog andere kleuren en aftekeningen en zogeheten angorafretten met een lange(re) vacht. Voorzichtigheid bij dieren met een afwijkende aftekening of haarstructuur is geboden. Het is namelijk vrijwel zeker dat er een verband bestaat tussen langharige vachten en bepaalde witte aftekeningen en een aantal lichamelijke afwijkingen.

 

Natuurlijk gedrag

Fretten blijven hun leven lang speels, vrolijk, nieuwsgierig en ondeugend. Ze zijn intelligent en u kunt hen dingen aanleren, maar verwacht van dit dier geen absolute gehoorzaamheid. Ze hebben een geheel eigen taal met karakteristieke geluiden en bewegingen. De fret is van nature géén groepsdier. Bunzingen leven in het wild solitair en komen elkaar alleen in de paartijd tegen. Daarbuiten zullen ze hun territorium hevig verdedigen. Door domesticatie is het gedrag van de fret aangepast en socialer geworden. Veel fretten leven dan ook samen met soortgenoten, die hen gezelschap bieden. Huisvest om stress en gezondheidsproblemen te voorkomen echter nooit te veel fretten samen en zet alleen dieren bij elkaar die écht goed met elkaar overweg kunnen. Fretten zijn geen uitgesproken nachtdieren. Ze slapen overdag veel, maar hebben daarnaast een vast dagritme. Ze zijn het meest actief in de schemering.

 

Huisvesting

Fretten hebben een verblijf nodig waarin ze uit de voeten kunnen. Een algemene richtlijn is minimaal anderhalve tot twee vierkante meter bodemoppervlak voor één of twee fretten, met voor iedere volgende fret een halve vierkante meter extra. De dierenspeciaalzaak verkoopt speciale frettenverblijven. Voor de huisvesting van fretten buitenshuis heeft u een minimaal bodemoppervlak van zes vierkante meter nodig en een nachthok dat goed geïsoleerd is tegen zowel warmte als kou. Binnen of buiten: het verblijf dient altijd uit de zon te staan, omdat fretten erg gevoelig zijn voor warmte en snel oververhit raken. In het frettenverblijf hoort een toiletbak te staan met een stofvrije vulling die geen klonten mag vormen. Zaagsel is voor fretten taboe, de bodem van het verblijf kan onbedekt blijven. Zorg voor een slaapgelegenheid die met behulp van wat handdoeken of lappen zodanig is ingericht dat de fret altijd ergens in of onder kan slapen. Een ‘nestbox’, een kistje met een gat erin, wordt door de fret ook erg gewaardeerd als slaapplaats. Weg kunnen kruipen geeft een gevoel van veiligheid en dat is belangrijk voor het welzijn van het dier.
Fretten gebruiken hun verblijf voornamelijk als ‘hol’ om in te slapen. Bewegen doen ze vooral buiten hun verblijf. Fretten moeten dagelijks twee uur vrij kunnen bewegen om zo al rennend en spelend hun energie kwijt te raken. Ze houden er van om overal in te kruipen en alles te onderzoeken en u kunt hen blij maken met speelmateriaal in de vorm van dozen, tunnels, balletjes en veilige pluchen beestjes. Zorg dat de speelruimte ‘fretproof’ is. Fretten proberen namelijk overal op, onder en achter te komen. Het uitgraven van plantenbakken, leeghalen van prullenbakken en krabben aan vloerbedekking is gedrag dat u niet kunt afleren, hooguit kunt u het proberen te voorkomen. Veel fretten worden nooit helemaal zindelijk. Het kan dus gebeuren dat u af en toe ontlasting vindt.

 

Verzorgen en hanteren

Gebruik voor het oppakken en vasthouden van een fret altijd twee handen. Leg bij het oppakken één hand over de schouders, net achter de voorpoten van het dier en ondersteun met de andere hand de achterhand.
Een fret heeft opvoeding en zindelijkheidstraining nodig. Dat hoort al te beginnen bij de fokker. Een regelmatige controle van nagels, gebit, oren (fretten zijn erg gevoelig voor oormijt) en vacht is belangrijk. Fretten gaan doorgaans in het voor- en najaar in de rui.
Elke dag moet het drinkwater verschoond worden en moet u de voerbakjes en de toiletbak schoonmaken. Reinig regelmatig het waterflesje. De dagelijkse verzorging van een fret is dusdanig intensief dat deze niet aan een kind kan worden overgelaten. Fretten kunnen hard bijten, laat ze daarom nooit alleen met jonge kinderen. De omgang met fretten dient altijd onder supervisie van een volwassene te staan.

 

Verzorging en voeding

De wilde verwanten van de fret voeden zich in de natuur met prooien als knaagdieren en vogels en zijn echte vleeseters. Het maagdarmkanaal van de fret dan ook is helemaal ingesteld op het verteren van vlees. Een juiste voeding is voor de fret van levensbelang. Voer een kwalitatief zeer hoogwaardige en speciaal voor fretten gemaakte voeding met relatief veel eiwitten en vetten. Hoogwaardig voer voor kittens kan ook worden gegeven. Algemene richtlijn is een eiwitpercentage tussen de 30 en 40 procent, een vetpercentage tussen de 20 en 30 procent en zo min mogelijk (minder dan 2 procent) vezels. U kunt een fret ook rauw vlees of dode prooidieren, zoals ratten en muizen, voeren.
Een frettenmaag kan niet overweg met groenten en fruit. Hondenvoer is ongeschikt omdat daar voor fretten te veel onverteerbare plantaardige producten en vezels in zitten. U kunt uw fret met mate verwennen met een speciaal frettensnoepje gemaakt van vleesproducten, stukjes (gekookte) kip, stukjes gekookt ei of een heel klein klontje roomboter. Pas op met suikerhoudende of koolhydraatrijke producten, die kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen. Fretten eten verspreid over de dag kleine beetjes en horen daarom altijd voer tot hun beschikking te hebben. Ook vers drinkwater, in een drinkfles is het handigst, hoort altijd aanwezig te zijn.

 

Van jong tot volwassen dier

Mannetjes zijn aanzienlijk forser dan de vrouwtjes, die doorgaans wat actiever en iets temperamentvoller zijn. Het lichaamsgewicht varieert van 900 tot 2500 gram (gemiddeld 1500 gram) voor mannetjes en van 400 tot 1200 gram (gemiddeld 700 gram) voor vrouwtjes. Fretten hebben een zomer- en een wintergewicht. De dieren eten in het najaar meer en zijn dan ook aanzienlijk zwaarder dan in het voorjaar.
De draagtijd bij de fret bedraagt circa 42 dagen, waarna er twee tot vijftien, maar gemiddeld acht, jongen worden geboren. De frettenpups horen de periode tot en met de achtste levensweek bij de moeder te blijven. Vooral tussen vijf en acht weken leren ze allerlei sociale vaardigheden van hun moeder en nestgenoten. Pas vanaf een leeftijd van acht weken zijn ze zelfstandig en kunnen ze naar een nieuwe eigenaar. Fretten die te jong van eigenaar wisselen, hebben een groot deel van hun opvoeding in het nest gemist, wat kan leiden tot gedragsproblemen zoals bijten. Fretten worden doorgaans zes tot tien jaar oud.

 

Fretten waarmee niet wordt gefokt, worden vrijwel altijd gecastreerd. Bij mannetjes gebeurt dat doorgaans als ze tussen de zes en negen maanden oud zijn. Na de castratie verdwijnt de ‘wildebeestengeur’ die de geslachtsrijpheid met zich meebrengt, evenals eventueel machogedrag. Vrouwtjes kunnen worden gecastreerd als ze tussen de zes en negen maanden oud zijn, maar het beste is om dit te doen voor ze loops worden of direct in de eerste weken van de loopsheid. Loopse fretjes hebben een sterk opgezette, roze vulva. Ze kunnen onzindelijk worden en urinesporen gaan uitzetten, gedrag dat na de castratie weer verdwijnt. Vrouwtjes die niet worden gecastreerd of gedekt, blijven loops. Hun lichaam blijft dan hormonen aanmaken, waardoor ze ziek worden (zogeheten beenmergdepressie) en dood kunnen gaan. Het is dus heel belangrijk om een vrouwtje waarmee niet wordt gefokt, te castreren.

 

Ziekten en erfelijke aandoeningen

Een fret heeft specifieke diergeneeskundige zorg nodig. Omdat fretten erg gevoelig zijn voor hondenziekte, dienen ze preventief tegen deze virusziekte te worden ingeënt. Vraag de dierenarts uitdrukkelijk om een vaccin dat veilig en geschikt is voor fretten, veel entstoffen voor honden kunnen de fret juist ziek maken. Jonge fretjes moeten met negen en veertien weken tegen hondenziekte worden ingeënt, daarna moet de enting jaarlijks herhaald worden. Fretten zijn niet gevoelig voor de ziekte van Weil. Het is dan ook niet noodzakelijk ze hiertegen te enten. Voor fretten die meegaan naar het buitenland is een rabiësenting verplicht, vraag ook hier om de juiste enting voor fretten omdat sommige vaccins een allergische reactie kunnen opwekken. Ook moeten zij gechipt zijn om de grens over te mogen.
Veel fretten krijgen vroeg of laat te maken met bijnierproblemen of een te laag bloedsuikergehalte door insulinomen, kleine tumoren in de alvleesklier. Een groot aantal fretten blijkt verder te kampen met maagdarmproblemen, waarbij stress en verkeerde voeding vaak een belangrijke rol spelen. Bij oudere fretten kunnen hartproblemen voorkomen en lymfomen, vergrotingen van de lymfelieren met aantasting van andere organen. Aleutian Disease is een door een parvovirus veroorzaakte ziekte, die tot allerlei gezondheidsklachten bij fretten kan leiden.
Om al deze problemen vroegtijdig te ontdekken en direct goed aan te pakken, is een jaarlijkse gezondheidscontrole onontbeerlijk. Kaalheid, jeuk, omvallen, verminderde activiteit, gewichtsverlies, braken, diarree, slecht eetlust, een gespannen buik, achterhandzwakte en hoesten zijn alarmsignalen die op ziekten kunnen wijzen.

Benodigde ervaring

De fret is beslist een gezelschapsdier met een specifieke gebruiksaanwijzing. Het is dus erg belangrijk dat u precies weet waaraan u begint. Zorg er voor dat u zich van tevoren zeer goed informeert.

 

Kosten

Een fret koopt u bij een betrouwbare frettenfokker. Ook zijn er speciale fretten-opvangadressen waar u een fret kunt aanschaffen. Voor de aanschaf van een fret, een ruim verblijf en de eerste benodigdheden bent u al snel een paar honderd euro kwijt. U moet verder investeren in een hoge kwaliteit voer en rekening houden met jaarlijks terugkerende dierenartskosten voor gezondheidsonderzoeken, entingen en mogelijk andere behandelingen of operaties.

 

Bijzonderheden

 • Fretten hebben een specifieke frettengeur, vooral als ze niet gecastreerd zijn.
 • Fretten zijn gek op rubber en kunnen in de problemen komen als ze kleine stukjes van dit materiaal afbijten en inslikken. Houd daarom spullen van zacht rubber, latex, foam of sponsachtig materiaal uit hun buurt.
 • Mits ze goed aan elkaar worden gewend kan een fret samenleven met honden en katten, maar kleinere huisdieren, met name knaagdieren, zal hij als een prooi zien.
 • Bij frettenverenigingen en organisaties is veel kennis aanwezig, zij kunnen u informatie geven over verzorging of betrouwbare aankoopadressen.
 • Laat kinderen nooit alleen met huisdieren!

 

bron: LICG (Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren)

 

Veelvoorkomende aandoeningen bij de fret

Een fret moet dagelijks nagekeken worden op tekenen van ziekte zoals ongebruikelijke uitvloeiing of abnormaal gedrag. De fret moet jaarlijks ingeënt worden tegen hondenziekte.

 

Luchtweginfecties

Stress door het spenen, afzondering, overbevolking en slechte verzorging kunnen ziekte in de hand werken. Symptomen zijn o.a. niezen, hoesten, koorts, neusuitvloeiing en lusteloosheid. Zoek hulp van uw dierenarts omdat uw fret een antibioticumkuur nodig kan hebben. Verschillende menselijke griepvirusstammen kunnen ook tot griep bij de fret leiden. De mens kan de fret besmetten en andersom. Wees dus voorzichtig als u verkouden of grieperig bent.

 

Voedingsgerelateerde diarree

Dit kan veroorzaakt worden door een plotselinge verandering in het dieet. Voorkom onverwachte wijzigingen, nieuw voedsel moet geleidelijk over een periode van minstens twee weken worden geïntroduceerd. Diarree herstelt zich meestal in een paar dagen, is dit niet het geval dan moet u uw dierenarts consulteren.

 

Infectieuze diarree

Diarree kan ook veroorzaakt worden door parasieten, virussen of bacteriën. Iedere fret kan hier op elke leeftijd last van krijgen, alhoewel jongere fretten hier veel gevoeliger voor zijn. Het is in elk geval belangrijk om de oorzaak te vinden, want fretten kunnen snel echt ziek worden, wat resulteert in uitdroging, slechte conditie en, in het ergste geval, de dood.

Bezoek in alle gevallen uw dierenarts met uw fret.

 

Vreemde voorwerpen

Door hun nieuwsgierigheid zijn jonge fretten geneigd van alles op te eten en zijn verstoppingen in het maagdarmkanaal geen uitzondering. Soms kan een obstructie ten gevolge van een klein voorwerp verholpen worden met behulp van een speciaal "glijmiddel"maar in de meeste gevallen is een operatie nodig. Een volwassen fret kan last hebben van verstoppingen door haarballen, zeker in de ruiperiode. Borstelen vermindert dit risico maar bij een verdenking van een verstopping is het belangrijk direct contact te zoeken met de dierenarts.

 

Hondenziekte

Een fret is zeer vatbaar voor hondenziekte (ziekte van Carré). Wanneer een fret met deze ziekte is geïnfecteerd heeft dat meestal fatale gevolgen voor het dier. Een symptoom van deze virusinfectie is uitvloeiing rond ogen, neus en kin (ogen kunnen dicht zitten). Andere symptomen zijn gebrek aan eetlust, uitslag en lusteloosheid. De ziekte is zeer besmettelijk en kan al overgebracht worden via hondenurine aan uw schoenzolen. Om infectie te voorkomen kunt u uw jonge fret laten inenten rond de 9e of 10e week. Deze vaccinatie dient jaarlijks herhaald te worden.

 

Bloedarmoede door blijvende loopsheid

Moertjes worden loops en kunnen soms lange perioden van loopsheid hebben als ze niet paren. In deze periode is het gehalte aan het vrouwelijke hormoon oestrogeen hoog. Hoge en langdurige hoeveelheden oestrogeen in het lichaam kunnen leiden tot beenmergdepressie wat resulteert in bloedarmoede. Om dit te voorkomen kun u een vrouwtje laten castreren. Tegenwoordig doen we dat bij voorkeur door middel van het inbrengen van een implantaat onder de huid.

 

Uitwendige parasieten

Als een fret met zijn kop schudt of vaak aan zijn oren krabt, kan dit duiden op oormijt, een veel voorkomend probleem. Het kan tot plaatselijke ontstekingen leiden en is onaangenaam voor het dier. Uw dierenarts kan een infectie met oormijt adequaat behandelen. Controleer uw fret daarnaast geregeld op vlooien en vlooienpoepjes. Vindt u vlooien, behandel uw fret dan met een voor fretten geschikt middel (bijv. Stronghold). Vergeet niet om ook de omgeving te ontsmetten met een goede omgevingsspray.