• vuurwerk-2012-trends

Vuurwerk angst

Nog even en dan is het weer oud en nieuw. Niet iedereen vindt dit een fijne tijd. Sommige huisdieren zien de jaarwisseling met angst en beven tegemoet.
Er zijn weinig dieren die niet onrustig worden van het vuurwerk.
Met een beetje angst valt te leven, maar als je viervoeter weken van slag is, niet meer het huis uit durft of deuren en kozijnen gaat vernielen uit angst om weg te komen, wordt het tijd om maatregelen te nemen.

Het is erg belangrijk dat uw dier onder toezicht blijft. Houdt uw hond in deze tijd goed aangelijnd en let er extra op dat er geen ramen of deuren openstaan. In paniek na een knal kan uw hond of kat er vandoor gaan.

Uw gedrag is ook van groot belang. Pas er voor op dat u angstig gedrag niet gaat belonen door de hond aan te halen of iets lekkers te geven. Laat zelf niet merken dat u er ook van schrikt en negeer alle knallen volkomen, uw hond heeft dan een goed voorbeeld. Helpt dit onvoldoende dan is de mooiste oplossing natuurlijk uw huisdier ergens naar toe te brengen waar niet geknald wordt.

Een andere oplossing kan zijn om uw hond een kalmeringsmiddel te geven. Begin hier tijdig mee, het liefst 1 maand voor de jaarwisseling en bij voorkeur in combinatie met intensieve training met als een vuurwerk CD.

Dit jaar (2014) adviseren wij Alprazolam bij uw hond te gebruiken.
Alprazolam is een aan valium verwante stof, die angstremmend werkt maar een minder sederende en spierverslappende werking heeft.
Alprazolam neemt de angst van uw hond niet weg, dit kan geen enkele medicatie.
Het zorgt ervoor dat de angst gedempt wordt en de hond meer ontspannen is.
Alprazolam werkt snel en mag 3 x per etmaal worden gegeven. Het mag niet meer dan enkele dagen achtereen worden gegeven. (niet bij drachtige en lacterende teefjes.)
Houdt u aan het dosering voorschrift van uw dierenarts.

Bijsluiter Alprazolam:

Groep: benzodiazepine
Handelsnaam: Alprazolam
Dosering hond: 0.02-0.1 mg/kg 2 tot 4 x daags
Aanvangsdosering: 0.05 mg/kg: te geven 1 uur tot 15 minuten voor het verwachte geluid of angstmoment, of (maar niet bij voorkeur) direct na waarneming van angstsymptomen (bv. vluchten uit kamer, ergens onder gaan zitten, grote pupil, lage houding, etc.).
Vaak zijn twee doseringen al voldoende, maar 3 à 4 doseringen per etmaal mogen gegeven worden.
Dosering kat: 0.125-0.25 mg/kat 1 tot 3 x daags
(1) Alleen kortstondig gebruik (enkele dagen) vanwege nier en lever belasting.
(2) Doseer op effect; bij teveel sedatie bij de aanvangsdosering de dosering verlagen.

Tips:

• Zet de radio aan (achtergrond geluid).
  •  Begin tijdig met het gebruik van een CD met vuurwerkgeluiden en bijbehorende instructie.
  •  Plaats een kalmerende verdamper in de kamer waar het dier het meest is.
  •  Doe de gordijnen dicht in de ruimte waar uw dier verblijft tijdens de jaarwisseling.
  •  Laat uw hond aan de riem, voor 22.00 uur uit.
  •  Zorg ervoor dat uw hond of kat gechipt en geregistreerd is zodat bij eventueel ontsnappen uw dier naar u terug gebracht kan worden.
  • Doe uw huisdier een halsband met uw mobiel telefoon nummer erop om. In geval van ontsnapping kunt u mee helpen met zoeken.

Namens ons hele team, een gelukkig en gezond 2015 toegewenst!

Dierenziekenhuis Drachten, 0512-513627