Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • Bolder 74
  • honden (1)
  • honden (8)
  • katten (3)
  • konijnen (3)
  • vogels (2)

 

Huisdieren en vakantie

De vakantie…! Héééééérlijk. Even weg uit het alledaagse. Lekker. Alleen de voorbereiding al… Maar is deze leuke periode, de vakantie, ook leuk voor uw huisdier? Gaat ie mee, en hoe dan? Zo niet, heeft u al een logeeradres geregeld? Ook dát hoort bij een goede voorbereiding! Dan kan iedereen, inclusief uw huisdier, de vakantie onbezorgd tegemoet zien.

Heeft u nog geen logeeradres gevonden voor uw huisdier? Kijk dan bij Dierenhotel de Bolder!

 

Op reis
Als u van plan bent uw huisdier mee op vakantie te nemen, is het goed om vooraf bij uw vakantieadres te informeren of huisdieren welkom zijn. Vraag dan ook meteen naar de regels rond hun aanwezigheid. Bij een reis naar het buitenland moet u rekening houden met de reisduur, het klimaat en de conditie van je huisdier. Sommige huisdieren kunnen bijvoorbeeld niet tegen autoreizen of te hoge temperaturen. Houd er rekening mee dat sommige dieren erg aan huis gehecht zijn; die doe je geen plezier met een uitstapje naar het buitenland.

 

Hieronder een filmpje over reisziekte bij hond en kat

 

 


 

Over de grens met je hond, kat of fret: wettelijke eisen
Voordat u uw dier mee de grens mag overnemen, moet het voldoen aan een aantal wettelijke eisen. Deze eisen kunnen per land verschillen. Voor honden, katten en fretten is er namelijk regelgeving opgesteld. Kijk daar van tevoren goed naar. Zo accepteren het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta alleen de chip als identificatiemiddel, een tatoeage of een halsband met adresgegegevens volstaat daar dus niet. Kijk voor meer informatie op: http://www.licg.nl/wcs/lcg/nl/3830/invoereisen-per-land.html


Aanhouden
Als de papieren van uw gezelschapsdier niet in orde blijken te zijn, kan de douane het dier “aanhouden”. Het kan zijn dat uw dier dan in quarantaine moet, totdat het voldoet aan de gezondheidsvoorschriften. De douane kan ook beslissen het dier terug te sturen naar het land van herkomst. Uw dier gaat in dat geval terug naar Nederland. Als quarantaine of terugsturen geen opties zijn, kan in het uiterste geval het dier geëuthanaseerd worden. Alle extra kosten zijn voor rekening van de eigenaar van het dier. Neem dus geen risico, zorg ervoor dat de papieren van je huisdier op tijd geregeld en in orde zijn.


Preventie van import van dierziekten
Hieronder staan een aantal infecties besproken die uw huisdier op vakantie kan oplopen. Veelal zijn dit ziekten die in Nederland niet (of pas sinds kort met regelmaat) voorkomen en met name worden gezien na een bezoek aan Zuid-Europa. De meest voorkomende “exotische” ziekten uit deze regio zijn infecties met de parasieten
Babesia, Ehrlichia, Leishmania en hartworm.
Alle beschreven ziekten hebben de volgende overeenkomsten:

  • Ze worden allemaal overgebracht door insecten, zoals teken en muggen.
  • Ze geven vaak vage klachten, zoals niet goed willen eten, koorts en vermageren.
  • De infectie kan tot jaren na het daadwerkelijke bezoek aan het buitenland tot klachten leiden.

 

Babesiose
Babesiose is een infectie die wordt overgedragen door teken. Katten zijn niet gevoelig voor deze infectie. Een hond kan de ziekte ontwikkelen nadat een besmette teek gedurende twee tot drie dagen bloed heeft gezogen. Dit kan na vier tot zeven dagen
ziekteverschijnselen geven. De klachten zijn in eerste instantie vaag; de hond is slomer, eet minder graag en heeft vaak koorts. Na enkele dagen ontstaan verschijnselen zoals bloedarmoede, geelzucht en de typische (rood)bruin verkleurde urine.

 

Ehrlichiose
Ehrlichiose is een ziekte die kan worden overgedragen door de bruine hondenteek. Het ziektebeeld kan heel heftig zijn, maar ook meer sluipend (chronisch). Eén tot drie weken na infectie wordt vaak koorts, verlies van eetlust en algemeen ziek zijn gemeld. Daarnaast worden er vaak bloedingen gezien. Deze acute fase kan, als de ziekte niet erkend wordt, jaren later chronische problemen geven. Dit kenmerkt zich door een slechte eetlust, vermagering en soms ook koorts. Vaak zijn er ontstekingen, bijvoorbeeld in de huid, nieren, ogen en gewrichten.

 

Ziekte van Lyme
Ook de ziekte van Lyme wordt overgedragen door teken. Zowel mens als dier kunnen deze ziekte oplopen door een beet van een teek die besmet is met de bacterie Borrelia Burgdorferi. Honden met een Borrelia infectie kunnen last krijgen van koorts, kreupelheid (die soms wel en soms niet aanwezig is), gezwollen gewrichten, nierproblemen en hersenvliesontsteking.

 

Leishmaniasis
Leishmaniasis wordt veroorzaakt door een parasiet die in grote delen van de wereld voor komt. De ziekte kan ook bij mensen voorkomen, maar gelukkig komt dat in Nederland weinig voor. De hond vormt een belangrijke bron voor infectie bij de mens. Bij katten worden nauwelijks problemen gezien. De ziekte wordt overgedragen door de zandvlieg, wat een soort stekende mug is. De ziekteverschijnselen ontstaan op zijn vroegst één maand na infectie, maar kunnen ook pas jaren later optreden. De klachten zijn heel divers, bijvoorbeeld huidveranderingen, vermageren, wisselende kreupelheid en ontstekingen aan bijvoorbeeld de ogen.
 

Hartworm
Hartworm wordt veroorzaakt door een worm die wordt overgedragen door verschillende soorten muggen. Na de beet komen larven van de worm in de longslagader waar zij volwassen worden en nieuwe larven produceren. Pas bij veel wormen komen de wormen daadwerkelijk in het hart terecht. De klachten bij uw huisdier zijn overwegend hoesten (soms met bloed), vermageren en verlies aan uithoudingsvermogen. Bij hele zware infecties kan er hartfalen met leververgroting en vochtophoping in de buik ontstaan en soms komt uw dier dan onverwachts te overlijden.

 

Behandeling en preventie
Wanneer u denkt dat uw huisdier iets mankeert, is het van belang om zo snel mogelijk naar uw dierenarts te gaan. Vermeld hierbij dat u in het buitenland op vakantie bent geweest, ook wanneer dat al enige tijd geleden is. Beschrijf de klachten zo goed mogelijk. Er bestaan in principe voor alle genoemde infecties behandelingen, maar helaas is zo'n behandeling niet altijd even effectief. Voor Babesiose, Ehrlichiose, ziekte van Lyme en hartworm geldt dat de kans op genezing gunstiger is, wanneer er op tijd wordt ingegrepen. Leishmaniasis is bijna nooit helemaal te genezen, en een behandeling duurt daarom levenslang gegeven te worden. Als de klachten voldoende onderdrukt zijn, kunnen dieren met deze infectie echter een normaal leven leiden.


Het is natuurlijk beter om te voorkomen dat uw huisdier deze ziekten oploopt. De beste manier is door uw huisdier in Nederland te laten. Gaat uw huisdier toch mee op vakantie, zorg er dan voor dat de teken of insecten die de parasieten overdragen geen kans krijgen. Gebruik een goede tekenband of spray, en controleer uw huisdier dagelijks.
Verwijder eventueel aanwezige teken met een tekenpincet. Wanneer uw huisdier meegaat naar een regio waar Leishmania voorkomt, is een goede antimuggen behandeling belangrijk. Er zijn speciale halsbanden die beschermen tegen muggen. Vermijd poeltjes met stilstaand water en hou uw huisdier vanaf de schemering zoveel mogelijk binnen (muggen zijn dan het meest actief). Preventie van hartworm bestaat uit het geven van ontwormingsmiddelen die hier geschikt voor zijn. Doe dit niet alleen voorafgaand aan uw vakantie, maar in ieder geval ook na terugkeer in Nederland.
Soms kan het nodig zijn uw huisdier ook tijdens de vakantie te behandelen. Dit is noodzakelijk omdat bij een zware worminfectie
behandeling kan resulteren in een verstopping door de dode wormen, wat kan leiden tot de dood.

 

Zwerfdieren
In het buitenland kunt u geconfronteerd worden met allerlei zwerfdieren. Als dierenliefhebber wilt u daar natuurlijk het liefst wat aan doen. Toch is het advies om nooit dieren uit het buitenland mee naar huis te nemen. Zwerfdieren uit het buitenland kunnen bacteriën, schimmels en allerlei ziekten bij zich dragen. Deze vormen een risico voor de dieren in Nederland. Omdat sommige ziekten in Nederland niet of nauwelijks voorkomen, zijn de Nederlandse huisdieren veel gevoeliger voor besmetting.

Daarnaast zijn zwerfdieren vaak slecht gesocialiseerd, wat zich kan uiten in ongewenst gedrag. Het is daarom beter om geen zwerfdieren mee te nemen. In plaats daarvan kunt u bijvoorbeeld geld of voeding schenken aan een  dierenbeschermingsinstantie ter plaatse.

 

Meer informatie
Voor meer informatie over besmettelijke dierziekten kunt u natuurlijk bij ons terecht! De assistentes aan de balie helpen u graag verder, u kunt ook bellen: 0512-513627