Dierenziekenhuis

Een stukje geschiedenis

Dierenziekenhuis Drachten  is voortgekomen uit de in 1984 opgerichte Dierenkliniek de Toren.

De oprichters van deze praktijk is het (dierenartsen)echtpaar

Jantsje Beijer-Hoekstra en Anton Beijer.

Zij zijn in december 1984 een praktijk voor kleine huisdieren begonnen in een voormalige tandartspraktijk aan de Torenstraat 21 in Drachten. Boven de praktijk werd door hen gewoond.

Op de begane grond was een kleine wachtkamer, een röntgenkamer, één gecombineerde spreek/operatiekamer en een kleine dierenopname. Het werkoppervlak bedroeg ca. 45m2 Het eerste jaar was er geen personeel in dienst.

In 1986 kon het hoekhuis verworven worden en werd de praktijk uitgebouwd. Toegevoegd werden achter de praktijk een separate (later dubbele) OK, een 2e spreekkamer.

De oude woonruimte werd verbouwd tot een separate administratieruimte en een personeelskantine plus een laboratorium. Ook werd er werd een 3e dierenarts aangetrokken en het aantal assistentes groeide tot 4.

Midden jaren 90 werd de voorgevel van het pand naar voren verplaatst om zo een grotere wachtruimte te verkrijgen en een dubbele receptiebalie te kunnen plaatsen. Het totale oppervlak van de praktijk kwam daarmee op ca. 120m2.

Het beeld voor de deur is van de Drachtster Kunstenaar Anne Woudwijk en werd in 1995 geplaatst.

Rond het jaar 2000 werkten in het pand 4 (deels parttime) dierenartsen en 8 (deels parttime) assistentes.

Aangezien de goede diergeneeskunde en diagnostiek steeds meer afhankelijk werd van goed diagnostische en narcose- en bewakingsapparatuur werd het ruimtegebrek dusdanig nijpend dat de inrichting wat op de winkel van Malle Pietje (Serie Swiebertje) begon te lijken en de meeste ruimten dubbele functies krijgen (röntgenruimte én sterilisatie/instrumenten schoonmaakruimte).

Ook het parkeren van zowel de auto's van personeel als klanten werd een steeds moeizamer aangelegenheid in het drukke centrum van Drachten.

Na een moeizame speurtocht waarbij diverse projecten strandden op een veto van de gemeente Smallingerland of andere knelpunten, werd in 2006 op het industrieterrein de Haven een pand gevonden dat de overgang van een dierenartspraktijk/kliniekje naar een volwaardig dierenziekenhuis mogelijk maakte.

In het pand was voorheen een bedrijf gevestigd dat Medische hulpmiddelen maakte en verkocht (Vitalis).

Het oppervlakte van de werkruimten voor de dierenartsen ging daarbij van 120m2 in het oude pand, in één klap naar 1200m2.

Tevens werd nog een 300m2 verhuurd aan het AOC Groningen welke in het pand een praktijkschool vestigde voor de opleiding tot paraveterinairen/dierenartsassistente.

Het nieuwe pand bezit over ca. 20 eigen parkeerplaatsen en werd in September 2007 geopend door drs. L. Hermans, voormalig commissaris van de Koningin van Friesland en voorzitter van het MKB.

Daar de oude locatie nog de naam dierenkliniek de Toren droeg en het nieuwe pand toch duidelijk afweek van de oude kliniek werd om te verschil te benadrukken gekozen voor een andere en nieuwe naam:

Aangezien 95% van onze cliënten er de voorkeur aan gaf om naar direct naar het nieuwe Dierenziekenhuis te gaan is besloten de oude kliniek aan de Torenstraat per 1-10-2007 voorgoed te sluiten.

Het beeldje van Anne Woudwijk is meeverhuisd.