Bij Dierenziekenhuis Drachten wordt geregeld een EHBO cursus voor huisdieren gegeven.

Waarom een EHBO cursus voor huisdieren ?

Een ieder is het er wel over eens dat Eerste Hulp Bij Ongevallen voor mensen heel belangrijk is. Er worden vele cursussen gegeven en bij evenementen zijn vrijwel altijd EHBO-ers aanwezig. Enige kennis van EHBO is voor vrijwel iedereen van belang. En dat is niet alleen voor de hulp aan mensen, maar geldt net zo goed voor dieren.

Dieren hebben net zo veel kans om een ongeluk of plotseling ziekte te krijgen als mensen. En ook voor dieren is er niet direct, elk moment van de dag en nacht, een (dieren) arts beschikbaar. Daarom behoort elke dierenhouder zijn dier te kunnen helpen tot een dierenarts of dierenambulance beschikbaar is. De volgende morgen op het spreekuur of eventueel direct in noodgevallen.
Nu zijn er natuurlijk heel veel verschillende ongelukken en ongemakjes die een dier kunnen overkomen. Bij een aangereden dier zal men veel dringender hulp moeten verlenen dan bij een dier dat alleen maar een splinter in zijn poot heeft.

EHBO kan levens redden en voorkomt onnodig lijden
bij mens en dier

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die met dieren omgaat. En dat kan iedereen zijn. De vrouw met haar lieve kat, de wandelaar met zijn hond, de konijnenhouder, de dierenspeciaalzaakhouder maar ook ieder ander die van dieren houdt. Een basiskennis op het gebied van dierenverzorging en diergeneeskunde is niet nodig. Wat is dan wel nodig ? Voor deelname aan de cursus is hetzelfde nodig als bij het houden van dieren: logisch nadenken, een beetje vrije tijd en dierenliefde.

Wat leert u tijdens de cursus?

Tijdens de cursus ‘EHBO bij huisdieren’ leert u huisdieren te helpen bij ongevallen, ongelukjes en beginnende ziekten. EHBO kan werkelijk veel doen om levens te redden en onnodig dierenleed te voorkomen. Tijdens de cursus komen aan de orde:

- Voorkomen van ongelukken
- Eerste hulp bij verkeersslachtoffers
- Behandeling van vergiftigingen
- Behandeling van een hitteslag of zonnesteek
- Hartmassage
- Kunstmatige ademhaling
- Verbandtechnieken
- Reageren op verwondingen en bloedingen
- Verwijderen van teken
- Herkenning van ziekten
- Breuken spalken
- Kneuzingen en verstuikingen behandelen
- Transport van gewonde dieren
- Onderkoeling
- Elektrische shock
- Verbranding
- Alle vragen die leven bij cursisten

Is de cursus moeilijk?

De cursus is niet moeilijk maar vraagt wel enige aandacht en motivatie van de cursist. Voor een ieder met gezond verstand is de cursus te volgen. De cursus is onderhoudend, informatief en interessant.

De mensen op de foto hieronder gingen na de cursus in januari/februari 2014 allemaal met een diploma naar huis!