Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • Trimster

Vachtverzorging van de hond

 

Welke belangrijk vachttypen zijn er?

 

Korthaar en Stokhaar
Bij kortharige of Stokharige honden is de vachtverzorging meestal geen item. Hun vrij korte steile en wat prikkerig aanvoelende haren vallen snel uit tijdens de verharing. Dat is mooi makkelijk, want een trimster is niet nodig.

 

Langhaar
Bij langharige honden is regelmatig borstelen vaak al een vereiste. Zo niet, dan blijft het oude haar vaak in de bestaande vacht gevangen zitten en veroorzaakt klitten. Daarnaast belemmert dit oude haar het “ademen” van de huid. Onder de vervilte vacht blijft het vocht hangen. Het is net als wanneer iemand na het grasmaaien het oude gras laat laat liggen. Het resultaat is vachtbroei: door jeuk gaat het dier krabben en schuren. Hierdoor ontstaan kleine wondjes die vanwege het warme en vochtige klimaat in de niet ademende vacht gemakkelijk geïnfecteerd raken met huidbacteriën. Deze bacteriën (vaak Staphyloccus Intermedius) maken een enzym dat het eiwit in de huid oplost. Het gevolg is een snotterige, slijmerige laag met ontsteking die zich razendsnel kan uitbreiden, net als een olievlek. De infectie ziet er vaak uit alsof er gel of groene zeep in de vacht gesmeerd zit. Zover moet het niet komen dus kam regelmatig of laat de vacht deskundig ontdoen van dood haar.
Bijvoorbeeld Newfoundlanders, Berner Sennen honden en ook Bouviers zijn erg gevoelig voor vachtbroei.

 

Ruwhaar
Ruwharige honden moeten vaak getrimd worden omdat de haren vaak niet goed los laten na de verharing en anderzijds ook omdat de stugge haren vaak tussen de oude haren vast blijven zitten. Aangezien honden 2x per jaar de hele vacht vernieuwen is twee keer per jaar plukken noodzaak. Waarom plukken en niet scheren? Bij het plukken worden de loszittende haren uit de haarzakjes getrokken. Bij scheren blijven deze stoppels zitten en kunnen alsnog jeuk veroorzaken.

Krulhaar
Bij sommige krulharige rassen treedt geen verharing op. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de Poedel. Hun haren groeien net als bij de mens continu door. Ze moeten daarom regelmatig naar de “kapper.