Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • honden (5)

MRI Voorbeelden

MRI patiënten voorbeelden.

 

Loeka
is een Labrador retriever van 6 jaar. De hond heeft rond de Kerstdagen een korte periode van evenwichtsstoornissen gehad welke ook wel passen bij een aandoening die bij oudere honden voorkomt en Vestibulaire Ataxie heet (evenwichtsstoornissen). Dit syndroom (verzameling van symptomen) kent goedaardige oorzaken (ouderdoms vestibulaire ataxie, door tijdelijke doorbloedingsstoornis) welke zich binnen 7-10 dagen herstellen en ernstiger oorzaken in de vorm van ontstekingen, bloedingen, infarcten of tumoren. Elke oorzaak heeft zijn geheel eigen behandeling en prognose.

Loeka had een scheve kopstand, een horizontale nystagmus (ogen draaien langzaam van binnen naar buiten of omgekeerd weg, en dan met een snelle slag weer terug), evenwichtsstoornissen en misselijkheid / overgeven. Na enkele dagen behandeling waren de symptomen grotendeels verdwenen, zoals men bij een geriatrische vestibulaire ataxie mag verwachten. Hoewel het wat wankele lopen bleef en de Labrador volgens de eigenaar ook anders van karakter was geworden. Besloten werd om toch een MRI van de kop te maken. Op de zogenaamde T1 opname werd een zwarting net onder de hersenstam gevonden ter hoogte van de zenuwcentra die met het evenwichtscentrum te maken had. De gele pijlen op het plaatje hieronder geven de locatie aan. Na contrast toediening kon worden waargenomen dat het proces daar veel contrast opnam waardoor het proces veel duidelijker werd. Dit MRI beeld is typische voor een tumor van de hersenvliezen (meningioom).

 

T1 opname met contrast  (hersentumor) T1 zonder contrast

 

Dit type hersentumor is bij de kat redelijk goed operabel mits op een gunstige plek gelegen. Bij de hond is prognose minder gunstig en deze locatie is voor de chirurg vrijwel niet benaderbaar, hoewel het tumortje maar ruim 1cm bij nog geen 2 cm meet. Loeka is naar huis gestuurd met medicatie om de nadelige effecten zoveel mogelijk te compenseren. Op termijn heeft Loeka een slechte prognose maar de eigenaar weet middels dit onderzoek wel snel en goed wat er aan de hand is. Uiteindelijk bespaart dit patiënt en baas onnodige onzekerheid en het bespaart een reeks van "probeer" therapieën. Met een gewone röntgenfoto of een bloedonderzoek of een echo onderzoek is niets van dit proces te zien/terug te vinden)

 

T1 na contrast (proces kleurt wit (contrastrijk)       T1 zonder contrast (proces is zwart (contrast arm))