Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
 • honden (8)

MRI voor hond en kat

Dierenziekenhuis Drachten is trots op het feit dat zij als één van de drie particulieren dierenziekenhuizen in Nederland de beschikking heeft over een eigen MRI . Wij zijn (juni 2010) de enige dierenkliniek in Nederland naast de Faculteit voor Diergeneeskunde die de beschikking heeft over zowel een MRI als een CT. De investeringen hiervoor bedroegen bij elkaar meer dan 250.000 euro, maar bieden de huisdierliefhebber van boven de grote rivieren (maar ook die van eronder) diagnostische mogelijkheden die voorheen in de diergeneeskunde ondenkbaar waren. Inwoners van Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevopolders en Noord Holland etc kunnen nu dicht bij huis terecht onderzoeken middels voor deze moderne apparatuur. Voorheen moesten diereigenaren voor een MRI van hun hond of kat naar Dordrecht of Utrecht.


Wat is het nut van een MRI bij huisdieren, hoe werkt het en wat kun je ermee:

MRI of wel Magnetische Resonantie Imaging is een techniek waarbij het dier onder een grote sterke magneet gelegd wordt. Hier merkt het dier niets van. Daar de patiënt gedurende het onderzoek absoluut niet mag bewegen omdat er
anders bewogen beelden ontstaan, moet het dier kunstmatig in slaap gehouden worden tijden het onderzoek.

 

Hoe werkt MRI ?
MRI werkt doordat de waterstofatomen in het te onderzoeken deel van het lichaam in een sterk magneetveld wordt gelegde. Vervolgens krijgen deze atomen een klein duwtje wordt gegeven met een radiosignaaltje op een specifieke frequentie (Larmor frequentie) . Hierdoor raken deze atomen vervolgens uit evenwicht. Maar vervolgens vallen ze langzaam of sneller terug in de originele stand die ze ook voorheen hadden aangenomen in het sterke magneetveld. Tijdens dit proces zenden de atomen een zwak signaal uit dat opgepikt wordt door een antenne die in een spoel (coil) zit die om of over de hond wordt geplaatst. Via allerlei zend en ontvangst technieken kan op de computer een beeld samengesteld worden welke vooral sterk waterhoudende lichaamsweefsels laat zien, of juist vethoudende weefsels etc. Aangezien na elke uitgezonden signaal tot soms wel 4 seconden geluisterd wordt naar de terugkomende signalen en dit proces plakje voor plakje en laagje voor laagje herhaald moet worden, kost het maken van een serie MRI beelden veel tijd. Het hele onderzoek met het maken van 5-10 series beelden kost daarom gauw 1-1.5 uur.


Hoe zien de weefsels er op de beelden uit?

Lucht (longen) en botten (kalk) en tanden bevatten relatief weinig waterstofhoudende moleculen en geven weinig signaal. Water juist veel. Ziekteveroorzakende makende processen zorgen vaak voor weefsels met extra vocht (ontstekingen en tumoren) en worden op de MRI beelden bij bepaalde instellingen ineens net zo zichtbaar als een flitsende vuurtoren. Dat is een eigenschap die de MRI ondanks de hogere kosten en langere onderzoeksduur toch zo nuttig en interessant maakt. Zonder precies te weten wat en waar er iets in een bepaald lichaamsdeel misgaat wordt het toch heel duidelijk zichtbaar ineens waar en welk orgaan een probleem heeft.


Contrastmiddel

Het inspuiten van een gadolinum (halfgeleider) bevattend contrastmiddel in de bloedbaan maakt processen zichtbaar waarbij extra doorbloeding (ontsteking of tumor) een rol speelt of de bloedbaan makkelijk deze stof doorlaat bij afwijkende processen in het lichaam ( het doorbreken van de zogenaamde hersen-bloed barriere). Ook gebieden met een verminderde of afwezige bloeddoorstroming kunnen dan ineens zichtbaar worden omdat de gebieden om zo'n proces wel gekleurd worden middels de bloedbaan en de gebieden zonder bloeddoorstroming zwarter blijven.

 

Wanneer is een MRI een nuttig en vaak noodzakelijke onderzoeksmiddel voor uw huisdier?
De sterke punten van de MRI liggen in het opsporen van aandoeningen in de weke delen (spieren/organen) , zenuwstelsel en gewrichten (pezen/banden en gewrichtskapsels). Voor de neus, botten en de longen is de CT een beter (en sneller/goedkoper) onderzoeksmiddel.Een MRI van het gebied van de kop en oren is zeker zinvol bij hond en kat bij symptomen die doen denken aan:

 

 • evenwichtsstoornissen
 • epilepsie
 • hersentumoren
 • hypofyse tumoren (ziekte van Cushing)
 • syringomyelie (cm/sm)
 • hersen(vlies) ontstekingen
 • processen in het middenoor (middenoorontsteking)
 • qua uitbreiding moeilijk te lokaliseren ontstekingen (fistels)
 • neusproblemen (hoewel dan vaak CT ook wel toereikend).

 

Rug en hals

 • omvang inschatten van de uitgebreidheid van ontstekingen en tumoren (pre operatieve planning)
 • verlammingen van achter- of voorpoot , dwarsleasies.
 • halspijnlijkheid
 • halshernia of rughernia
 • vreemde bulten
 • tussenwervelschijfontstekingen (diskospondylitis)
 • zenuwontstekingen of zenuw tumorenBuikholte

 • omvang van de bijnieren als deze op de echo moeilijkzichtbaar te maken zijn.
 • andere tumoren (uitzaaiingen) of ontstekingen
 • bloedvat afwijkingen (levershunts)

 

Gewrichten en bekken

 • tumoren
 • ontstekingen
 • gescheurde kruisbanden of gewrichtsbanden
 • botcystes
 • kaakbot ontstekingen (kieswortel fistels)
 • meniscus scheuren
 • schouderpees problemen


Is een MRI een oplossing voor mijn huisdier?

Overleg met uw eigen dierenarts of één van de dierenartsen van Dierenziekenhuis Drachten of een MRI onderzoek bij uw huisdier een goede stap is om te weten te komen wat er met uw huisdier aan de hand is. Waarom is een diagnose zo belangrijk? Pas als je weet wat er mis is of misgaat in een lichaam (diagnose) kun je gaan proberen dat probleem op te lossen. Die oplossing bij de meeste diagnoses staan meestal wel in ieder handboek, maar die diagnose moet eerst gesteld worden. Als we een diagnose hebben weten we ook de prognose (kansen op herstel of niet) en de eventuele herstelduur en herstelkosten. Soms levert een MRI onderzoek wel een diagnose maar stelt het tevens vast dat er geen genezing meer mogelijk is. Dat is heel vervelend maar dat is dan is wel duidelijk, en hoeven er geen toch niet meer helpende medicijnen of andere onderzoeken of operaties gedaan te worden. U hebt dan de zekerheid dat op kortere of langere termijn inslapen de beste en enige optie is. Maar u hebt dan ook de zekerheid dat u voor uw trouwe kameraad of huisdier alles hebt gedaan wat redelijker wijze mogelijk was.