Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • Bolder 74
  • honden (1)
  • honden (8)
  • katten (3)
  • konijnen (3)
  • vogels (2)

lymfeklierkanker

 

Wat is lymfeklierkanker?
Lymfeklierkanker, ook lymfoom genoemd, is een aandoening die bij honden vaak al op relatief jonge leeftijd voorkomt. De hond krijgt dan vaak op meerdere plaatsen sterk vergrote lymfeknopen. Op iedere plek van het lichaam kan lymfoom tot uiting komen. Afhankelijk van de plaats treden er verschillende symptomen op. Als bijvoorbeeld een lymfeknoop in de borstholte sterk vergroot zal er benauwdheid optreden. Als de darmwand is aangetast zullen de voornaamste verschijnselen braken en diarree zijn. Een hond die lymfoom heeft, zal zonder behandeling meestal nog maar een tot twee maanden leven. Sommige honden lijden aan een relatief goedaardige vorm van lymfoom. Deze kunnen zonder behandeling nog wel een paar jaar leven, maar dat zijn echt uitzonderingen.


Hoe stel je de diagnose?

Een diagnose kunnen we relatief makkelijk stellen door een of meerdere lymfeknopen aan te prikken en daar uitstrijkjes van te maken. Een patholoog kan dan door verder onderzoek onderscheid maken tussen een B-cel lymfoom en een T-cel lymfoom. Het onderscheid tussen een B-cel lymfoom en een T-cel lymfoon is belangrijk, omdat een B- cel lymfoom in het algemeen beter reageert op een behandeling dan een T-cel lymfoom. Soms geven de uitstrijkjes van een lymfeknoop een onduidelijke uitslag. Dan kan vaak wel een goede diagnose gesteld worden door een lymfeknoop verwijderen en deze naar de patholoog op te sturen. Dit verwijderen is een kleine ingreep waar een hond normaal gesproken geen last van heeft.


Hoe kun je lymfoom behandelen?

Een hond met lymfoom wordt vaak alleen met medicijnen (chemokuur) behandeld. In het algemeen zal een hond die een dergelijke chemokuur krijgt, zich niet ziek voelen en weinig tot geen last hebben van de behandeling.
Een behandeling met medicijnen bij een hond met een B-cel lymfoom zorgt ervoor dat hij langer kan leven. Onderzoek heeft aangetoond dat bij een behandeling met medicijnen 50% van de patiënten na een jaar nog leeft . Na twee jaar leeft nog 25%.. Als een hond lijdt aan een T-cel lymfoom is de prognose slechter.
Lymfoom is ook te remmen met prednison. Dit werkt echter vaak maar een paar weken. Deze behandeling wordt toegepast als een eigenaar geen behandeling met chemotherapie wil.


Behandelen, niet genezen

Lymfeklierkanker is een aandoening die we niet kunnen genezen. Wel kunnen we er een soort chronische aandoening van maken en de hond gemiddeld nog een jaar extra geven. Vergelijk dit met een nieraandoening. Ook dat is een chronische aandoening die niet genezen, maar wel behandeld kan worden. Bij nierpatiënten is de overlevingstijd echter met behandeling vaak korter, dan bij honden die aan lymfoom lijden.