Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • Bolder 74
  • honden (1)
  • honden (8)
  • katten (3)
  • konijnen (3)
  • vogels (2)

Mastceltumor

 

Wat is een mastceltumor?
Een mastceltumor is de meest voorkomende huidtumor bij honden. Bij katten komen mastceltumoren wel voor, maar niet zo vaak als bij honden. Diverse hondenrassen, zoals de boxer, weimaraner en de mopshond, hebben vaker last van mastceltumoren.
Mastceltumoren kunnen er op diverse manieren uitzien. De tumor kan bijvoorbeeld sprekend lijken op een vetbult, maar kan ook op een zwerende open wond lijken.
Typisch voor een mastceltumor is dat de bult soms groter of juist kleiner wordt. Dit komt door de functie die normale mastcellen in het lichaam hebben. Normale mastcellen zijn ontstekingscellen die bepaalde stoffen, zoals histamine, afgeven. Histamine veroorzaakt een zwelling van de huid. Als een mens bijvoorbeeld door een wesp wordt gestoken, zullen mastcellen histamine afgeven. Ook mastceltumoren kunnen histamine afgeven. Dit zorgt ervoor dat de tumor de ene keer groter en de andere keer kleiner wordt.

 

Hoe kwaadaardig is een mastceltumor?
De mate van kwaadaardig verschilt per mastceltumor. De ene mastceltumor zal nooit groot worden en niet uitzaaien, de andere mastceltumor kan heel groot worden, veel last geven en makkelijk uitzaaien. Aan de hand van weefselonderzoek kan een patholoog hier meer over zeggen. Als een mastceltumor uitzaait, is het naar de dichtstbijzijnde lymfeklier, de lever of de milt. De tumor zal zelden naar de borstholte uitzaaien.

 

Hoe stel je de diagnose mastceltumor?
Als een dierenarts een bult niet vertrouwt, zal hij deze aanprikken en er een aantal cellen uit opzuigen. Van deze cellen wordt een uitstrijkje gemaakt. Dit uitstrijkje moet verder onderzocht worden, door middel van bepaalde kleuringen. Aan de hand hiervan kan gezegd worden of de bult een mastceltumor is of iets anders. De hond of kat heeft weinig last van dit onderzoek. Ook de kosten voor het maken van een uitstrijkje vallen mee.
Zoals gezegd, zijn sommige mastcellen kwaadaardiger dan andere. Om dit te onderzoeken is weefselonderzoek nodig. Dit wordt gedaan door het verwijderen van een stukje weefsel van de tumor of de gehele tumor. Een patholoog zal dit dan verder onderzoeken.

 

Hoe kun je een mastceltumor behandelen?
Mastceltumoren kunnen worden behandeld door een operatie, bestraling of met medicijnen.
De meest eenvoudige manier is een operatie. Een operatie heeft de voorkeur, als de mastceltumor op een plaats zit waar operatief ingrijpen goed mogelijk is. De tumor moet wel ruim verwijderd worden; dit betekent dat er rondom de bult behoorlijk wat weefsel weggenomen moet worden Het is verstandig om na de operatie het verwijderde weefsel op te sturen naar een patholoog. Deze kan dan beoordelen of er in de snijranden geen tumorweefsel meer zit en dus of de tumor ruim genoeg is verwijderd. Mocht er nog tumorweefsel aanwezig zijn, dan is een nabehandeling door middel van bestraling aan te raden. Bij de Universiteit van Utrecht is een speciale bestralingsunit waar dit mogelijk is.
Vaak zijn mastceltumoren niet zo makkelijk ruim te verwijderen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de tumor op een onderpoot of op de neus zit. Soms is het dan mogelijk om toch te opereren, maar dan moet de operatieplek daarna bestraald worden. Soms zal de behandeling alleen bestaan uit bestraling.
Medicijnen worden meestal ingezet als er meerdere of heel grote tumoren zijn. In deze gevallen kan men kiezen voor chemotherapie of voor speciale enzymremmers. Enzymremmers remmen de enzymen die mastceltumoren nodig hebben. Palladia en Masivet zijn de namen van twee van deze nieuwe medicijnen. Enzymremmers behoren niet tot de chemotherapie. Ze hebben wel, net als alle medicijnen, bijwerkingen.

 


Omdat mastceltumoren zoveel verschijningsvormen hebben en omdat de plaats en mate van kwaadaardigheid per tumor verschilt, zal de behandeling ook verschillen van patiënt tot patiënt. Een goede behandeling wordt gekozen na onderzoek. De behandeling van mastceltumoren zal dan ook van patiënt tot patiënt verschillen. Natuurlijk is er voor de behandeling uitgebreid overleg met de eigenaar.