Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • Tumor

Kankercentrum voor dieren

De behandeling van kanker bij dieren (hond, kat cavia en fret) heeft een enorme ontwikkeling door gemaakt de afgelopen jaren.  Indien in Dierenziekenhuis Drachten bij uw huisdier met een zeldzame of minder zeldzame vorm van kanker wordt geconstateerd unnen wij gelukkig nog veel voor uw huisdier betekenen.

In moeilijke gevallen zal een behandelings- of verder diagnostiek plan worden opgesteld. Indien dit chirurgie betreft zal de chirurgie in de OK gedaan worden door de chirurg-dierenarts mevr. Beijer-Hoekstra. Indien het chemotherapie betreft zal het behandelingsplan worden opgesteld door dierenarts Anton Beijer.  Aanvullende diagnostiek middels biopsie onder echobegeleiding of middels MRI of CT wordt ook door Anton Beijer gedaan.

In geval van chemotherapie komt dierenarts Theresa van der Meulen erbij. Een echt ziekenhuisteam dus, maar dan voor de beste zorg voor uw huisdier!. Mocht uw huisdier niet weer beter kunnen worden dan zullen wij dit u -hoe moeilijk ook- altijd eerlijk en per omgaande zeggen. Niemand heeft er immers iets aan dat uw huisgenoot onnodig lijdt of dat er voorspelbare onwerkzame behandelingen worden uitgevoerd.

 

Chemotherapie bij de hond of de kat wordt tegenwoordig veelvuldig gedaan. In tegenstelling tot mensen worden dieren niet of zelden kaal bij chemotherapie.

 

Wel kan soms enige misselijkheid optreden, waarvoor uw huisdier preventief aan anti-misselijkheidsmiddel meekrijgt (Cerenia). De grootste kans op misselijkheid is de 2-3e dag na de behandeling. Als de hond na de eerste 2 behandelingen niet misselijk is geworden zal dit waarschijnlijk ook daarna niet plaats vinden. Katten hebben vaak (schijnbaar) minder last van de misselijkheid. Wel kunnen zij soms tijdelijk hun snorharen verliezen. Chemo wordt of per tablet toegediend of per infuus en soms in een combinatie van die twee. Er worden verschillende protocollen gebruikt afhankelijk van het type tumor en de diersoort. Bekende protocollen zijn het COP, CHOP en Madison-Wisconsin protocol.

Veel gebruikte middelen zijn :

 

per tablet

  • Endoxan (cyclofosfamide)
  • Leukeran (chloorambucil)
  • Belustine (CCNU of Iomustine)

 

per infuus:

  • Carbosin (carboplatine)
  • Vincristine (vincristine)
  • Paronal (L-aspariginase)
  • Adriamycine (Doxorubicine)

 

De infuusvloeistoffen worden poliklinisch via een infuus toegediend in een tijdsperiode van 10-20 minuten. Een enkele keer kunnen allergische reactie voordoen. Belangrijk is dat deze stoffen strikt in de bloedbaan worden toegediend. Indien één van de stoffen onderhuids terecht komen kunnen vervelende en lastig te herstellen ontstekingen ontstaan. Daarom moet dit ten kosten van alles voorkomen worden.

 

Omdat chemotherapeutica ook de afweercellen remmen moet regelmatig het witte bloedbeeld gecontroleerd worden op beenmergdepressie (te laag aantal witte bloedcellen). Indien het aantal witte bloedcellen te laag is moet met de volgende toediening eerst gewacht worden totdat het aantal witte bloedcellen weer normaal is.

 

Het aantal kuren dat nodig is varieert van geval tot geval maar zal ongeveer 6-10 betreffen. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van de hond of kat en het gebruikte middel maar ca. 75-125 euro per kuur betreffen. Die intervallen tussen de kuren beginnen van met 1x per week tot 1x per 14 dagen maar kunnen bij andere middelen ook 1x per 3-4 weken bedragen. Uw huisdier kan na de behandeling direct mee naar huis. De eerste 24-48 uur moet even voorzichtig gehandeld worden met het opruimen van urine en speeksel (evt. braaksel) daar deze nog resten van de chemokuur kunnen bevatten. Het dragen van wegwerphandschoenen is dan, net als bij het ingeven van de chemo in tabletvorm, sterk aan te raden.

 

De prognose van chemo varieert van type tumor tot type tumor, maar kan na de diagnose meestal goed gegeven worden aan de hand van de mediane overlevingstijd. Dit is de tijd waarna 50% van de (behandelde) patiënten nog in leven is. Zo leeft de gemiddeld maligne lymfoom patiënt (vorm van lymfeklierkanker zonder behandelen 6-12 weken, en zijn na behandeling 270 dagen na de start van de chemo nog ziektevrij. Als een behandeling na 1-2 cycli van chemotherapeutica toediening niet aanslaat (tumor is niet verdwenen of sterk in omvang verminderd) dan zullen wij u in de regel aanraden in het belang van het dier niet met de behandeling door te gaan.

 

Niet alle ziektekosten verzekeraar vergoeden standaard chemotherapie. Soms moet men hiervoor een uitgebreider pakket nemen. Dit kost overigens meestal slechts enkele euro's meer in de maand. Zie de pagina ziektenkostenverzekeringen bij dieren.