Spoedgevallen

Voor spoedgevallen 's avonds, 's nachts of in het weekend kunt u ook buiten de normale openingstijden altijd een spoedafspraak maken bij de dienstdoende dierenarts via (0512) 513627 of kijk hier voor de dienstregeling en bel rechtstreeks.
Adres:
Dierenziekenhuis Drachten
De Bolder 74, 9206 AR Drachten
tel. 0512-513627
info@dierenziekenhuisdrachten.nl

Webcam

Ga naar de live webcam's

Webshop

Ga naar de webshop

Homepage

Ga terug naar de homepage

Facebook

Bezoek onze facebook pagina

Gastenboek

Ga naar ons gastenboek

Algemene voorwaarden

Lees onze voorwaarden
  • Bolder 74
  • honden (1)
  • honden (8)
  • katten (3)
  • konijnen (3)
  • vogels (2)

Echografie

 

Dankzij de uitvinding van het echoapparaat zijn dierenartsen in staat om in het hart te kijken zonder dat de patient geopereerd behoeft te worden. Elke hartklep en hartkamer kan gedurende elke fase van de hartslag nauwkeurig worden bestudeerd op lekkage, vorm en samentrekkingskracht. Wel is hiervoor een grondige kennis van de anatomie van het hart nodig. Ook moet je de schermbeelden kunnen interpreteren en de afwijkingen op juiste ernst weten in te schatten. Het Dierziekenhuis maakt voor de echo’s gebruik van een een Aloka SSD-2000 kleurendoppler echo. Hiermee kunnen de meeste hartproblemen opgespoord worden Het apparaat kan onderzoeken op video opnemen en foto’s nemen van afwijkingen en deze uitprinten.


Op het apparaat zit tevens een ECG module en er kunnen phonogrammen gemaakt worden van bijgeruisen. Bij een phonogram wordt een grafek van het bijgeruis (souffle) gemaakt en over het ECG gelegd zodat men kan zijn in welk deel van de hartslagcylus het geruis ontstaat. Dat laatste is weer van belang omdat het een aanwijzing geeft waar de oorzaak gezocht moet worden.
Met name voor de opsporing van aangeboren hartafwijkingen is de kleurendoppler een onmisbaar hulpmiddel voor het stellen van de juiste diagnose.

 


Verder wordt echo ingezet bij onderzoek van lever, milt, maag, darmen, nieren, bijnieren, blaas, baarmoeder, prostaat, lymfeklieren, pancreas, het opzoeken van vrij vocht in de buik, enzovoort. In geval van blaasonderzoek is het belangrijk om uw dier niet meer te laten plassen vlak voor de echografie. Het is immers noodzakelijk dat er urine in de blaas zit om de blaaswand goed te bekijken, en vaak zal er tijdens de echografie, op steriele wijze, een urinemonster worden genomen.
Door middel van echografie is het tevens mogelijk om naaldbiopten te nemen van organen of gezwellen in buik of borstholte. Echografische punctie is niet ingrijpend of pijnlijk. Soms is het wel nodig om een roesje te geven om zeker te zijn dat uw dier mooi stil blijft liggen.

Het celmateriaal dat op die manier in het naaldje wordt aangezogen, wordt nadien microscopisch onderzocht.
Daarmee kunnen we vaak op eenvoudige wijze tot een diagnose te komen.
Een laatste en zeer bekende toepassing van de echografie is de drachtecho bij de teef. Vanaf 21 dagen na de dekking kan de dracht worden vastgesteld en bij benadering het aantal pups worden vastgesteld. Verderop in de dracht kan de groei van de foetussen verder gevolgd worden. De kloppende hartjes kunnen door de dopplertechniek beluisterd worden.